AL apartment
Adrià Goula

AL apartment

Alventosa Morell Arquitectes as Architects

The project consists of a total interior rehabilitation of a small flat, built at the beginning of the XX century.


Our challenge in this project was to redesign some spaces to get bigger and comfortable ambients.


It was in very bad conditions and with too many rooms, spaces, in a small net floor area; so the approach to the project has been to intervene as much as possible in its original rooms distribution.


The intervention has created an update flat, in terms of functionality, performance and comfort, just with: • Eliminating the wall from the previous bathroom to design a dining room with more natural light and increase the feeling of spaciousness. • Changing the location of the kitchen. Now in a new space in the middle of the flat, independent but opened to the new dining room and the living room. • Creating a volume made of oak wood that integrates the cupboards in the kitchen with the two doors giving access to the existing bedrooms. • Locating the new bathroom where the kitchen was before.


After designing these four ideas about distribution we wanted to keep old valuable materials. We restored the ancient hydraulic mosaic, and the interior wooden doors. We had to change the old windows, though, to make the flat more comfortable. This old hydraulic mosaic is now an important decorative element in the flat.


Even though the budget was quite short, all the rooms have been resolved with modern criteria and materials. We reduced the cost to the minimum, without loosing the right feeling.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More