Atop a Shop

Atop a Shop

Designer
Tsai Design
Location
Collingwood, Victoria, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Tess Kelly Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Kitchen benchtop - OliveForbo Flooring Systems
Flooring – "Original Accent“ prefinished cork plankMarket Timbers
Flooring – "Residence“ range, sixteenEC Carpets
Powerpanel – wall Hebel panels
Cabinetry – Elegant OakLAMINEX
Roofing – multiwall 10mm clear finishSunlite

Product Spec Sheet
Flooring – "Original Accent“ prefinished cork plank
Flooring – "Residence“ range, sixteen
Powerpanel – wall
Cabinetry – Elegant Oak
by LAMINEX
Roofing – multiwall 10mm clear finish
by Sunlite

Atop a Shop

Tsai Design as Designers

Have you ever looked up at an inner city Victorian shopfront and wondered what’s going on upstairs?

Truth is, many of these residences are vacant or underutilised. Smith St Caretakers offered us the perfect opportunity to bring this type of building stock into the modern era: thriving business downstairs, sanctuary above.

 

Specialist violin sellers and repairers, our clients had retreated to a rundown kitchen, living and bedroom above their Collingwood shop for 15 years. A veritable time capsule, there were few creature comforts, and midnight treks downstairs to the bathroom were gruelling in winter. Our plan was to hero simple, modern conveniences as well as some hidden pleasures.

 

Typical of these shopfront terraces, the floor plan was long, dark and narrow – just 4.5m across at its widest point. Bringing light to the heart of the home would be central to the new design’s success. To address the apartments shading the full length of the building to the north, we overhauled the central stairwell, introducing a translucent roof that would flood the living space with light and warmth.

 

It is rare for buildings of this type to enjoy access to the outdoors, so we added a green wall and transparent roofing to the internal stairs, making it feel more like a well-lit courtyard than a threshold between business and home. We planned for three outdoor decks where there had been none, too. By adding a second set of stairs, we made an entertainer’s roof deck possible, and a courtyard deck off the guest bedroom will double as a drying space for laundry. Finally, the main bedroom deck will be the perfect sunny perch for a morning coffee.

 

Material Used :
1. Market Timbers – flooring – „Original Accent“prefinished cork plank
2. EC Carpets – flooring – „Residence“range, sixteen
3. Laminex – cabinetry – Elegant Oak
4. Forbo Linoleum – kitchen benchtop - Olive
5. Weathertex – wall cladding – natural 150mm
6. Hebel Powerpanel – wall 
7. Sunlite – roofing – multiwall 10mm clear finish 

This story is available in multiple languages
Share or Add Atop a Shop to your Collections
Casa Grande Hotel
next project

Casa Grande Hotel

Hotels
Calle el Caño, 13, 26259 Grañón, La Rioja, Spain - Build completed in 2020
View Project