Lush Labyrinth
Flare Department
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringTarkett
Lamps&Tradition
SwitchesBusch-Jaeger
Wall SystemsQbiq Wall Systems
CurtainsSiersema

Product Spec Sheet
Flooring
by Tarkett
Lamps
Switches
Wall Systems
Curtains

Bureau Fraai designs a psychological practice with a ‘labyrinth’ pattern floor in a monumental chapel in the city centre of Amsterdam.

Bureau Fraai as Architects

Right across the Artis Zoo in the stately Plantage neighbourhood in Amsterdam, Bureau Fraai converted the monumental chapel ‘de Nieuwe Sint Jacob’ that was once part of a mental institution into a multicultural psychological practice, named Adagio. The practice distinguishes itself from other practices by offering treatments in other languages than Dutch to its multicultural clientele, with a special focus on Latin languages.

photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department

The architects made an interior design with a ‘labyrinth’ patterned floor and mainly circular materials, carefully embracing the existing monumental interior by respecting and preserving the beautiful characteristics of the chapel.

photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department

The chapel, originally part of a mental institution established in 1866, was just newly renovated whereafter Bureau Fraai made an interior design. The central sanctuary with a height of 13 meters where the organ is situated was originally used as a chapel and now forms the heart of the practice. The connected naves with a height of 5 meters, now housing the 20 treatment rooms, used to function as dining halls for the mental institution. The existing interior is characterised by the beautiful light green and yellow pillars with gold cornices, the refined ornamentation, and the stained-glass windows.

photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department

The architects were strucked by the spatial quality and abundance of light in the space. For the interior design, which had to be welcoming and comfortable for clients and staff, they managed to preserve and strengthen these qualities and at the same time respect the existing ornaments and details. The monumental space is therefore kept as open and transparent as possible, and the new interventions touch the existing elements as minimal as possible. A green-grey floor pattern depicting a playful labyrinth is introduced to give the central open space a human scale and a unique identity. This pattern, made of circular, green-coloured carpet tiles, represents the process of the treatments the practice offers helping people to ‘find their way back’.

photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department
photo_credit Flare Department
Flare Department

Between every two pillars two treatment rooms are situated, each having its ‘own’ stained glass window. A very refined set-back window frame (cradle to cradle silver certified) is introduced in between the pillars directing the central nave. Translucent curtains still create privacy in these treatment rooms while remaining transparent enough to get the light in and keep the pillars visible. The office space, including lunch area and kitchen for the staff, is situated in the heart of the building. With the transparent setup and subtle use of green-grey colours, the new design creates a harmonious and welcoming atmosphere where the monument’s rich history is respected, embraced and still tangible.

photo_credit Design by Bureau Fraai
Design by Bureau Fraai
photo_credit Design by Bureau Fraai
Design by Bureau Fraai
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More

Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More

Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne
12 Apr 2024 News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne

Australian architectural studio Austin Maynard Architects recently completed a new two-story house i... More

Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
11 Apr 2024 News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life

Montreal-based architectural practice Ædifica has completed Cité Angus II, the second p... More

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
10 Apr 2024 News
Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home

London-based architectural practice Knox Bhavan designed Threefold House, a new residential property... More