Auriga

Auriga

Architect
Sanjay Puri Architects
Location
Mumbai, India
Category
Restaurants

Auriga

Sanjay Puri Architects as Architects

An old factory warehouse was stripped off its external walls to allow the insides to be infused with natural light and create a view of the large trees along the road from its internal spaces that were transformed to a restaurant and a nightclub.


The upper level with a better view, houses a restaurant space and the lower level opening into an outdoor patio is a nightclub.


The entire building exterior is created in a web of aluminum fins that are folded in angular planes. This geometry is carried through into the interior of the ground level where the web is more abstracted and sheaths the walls, ceiling, staircase, bar and columns. Partially open and partially enclosed in strips of galvanized metal sheets that are backlit, the entire space is rendered sculptural with the integration of all design elements within the abstractly woven web.


A black palette forms the backdrop for this metal web with a flamed dark grey granite floor, black walls and black sound insulation fiber boards constituting the ceiling.


A single flight stairway traverses through a 24’0” high volume from the metal dominated nightclub at the lower level to a wood enclosed restaurant above.


The walls, ceiling and live kitchen counter and serving bar counter are sheathed in undulating angular planes of thin wood strips creating a fluid volume for the restaurant.


The two levels are in complete contrast, with one dominated by steel and the other by wood to create different experiences within the same space. The abstraction of each space with one merging into the other through the double height volume located centrally integrates them simultaneously.


Both spaces create the feeling of being within a sculpture redefining the way internal spaces can be perceived


On all interior sites large amounts of plywood strips are generated as residue which is then wasted.


Upon seeing large piles of such wastages on the interior site of a hotel, the idea took germ of creating a design that would use these leftover strips to create a design thus reducing the material cost to a negligible amount & simultaneously using waste material which would otherwise be disposed off.


Looking for similar wastages from other products it was found that air conditioning ducting too generates large amounts of leftover strips that eventually find their way to a junkyard. These too if used in a design would create something at a minimal cost & reduce the need to dispose of the metal.


These two materials constitute the entire envelope that gives shape to the night club & restaurant being used effectively to create a sculptural space while using wastages & avoiding expensive disposal systems.


In addition the lighting is almost entirely with energy saving LEDs, the stone flooring is locally sourced, the windows are double glazed to reduce heat gain in response to the city’s climate which has average temperature of 30 to 35’c through most of the year. In this sense the interior design of Auriga becomes a sustainable project.


Project team
PEDESTRIAN BRIDGE PFAFFENTHAL
next project

PEDESTRIAN BRIDGE PFAFFENTHAL

Bridges
Luxembourg
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter