B. Ivanovic Residence

B. Ivanovic Residence

Architect
Bernard Khoury / DW5
Location
Belgrade, Republic of Serbia
Category
Private Houses
© DW5 BERNARD KHOURY

B. Ivanovic Residence

Bernard Khoury / DW5 as Architects

The Ivanovic residence site is located in a 1500-sqm plot. It has a 30-meter long street façade on its northern edge and is 50 meters deep. A gentle slope of 7 meters creates a steady incline from the highest point on the northern road to the lowest edge of the site, where it drops steeply into a cliff. Access to the site is from the northern side where a 12-meter frame highlights the pedestrian and vehicular access to the house. The framed entrance leads to successive transparent planes that delineate 3 consecutive zones, spanning 50 meters to the southern tip of the site. The first zone acts as a buffer between the street and the entrance hall. The second zone includes the vertical circulation of the project. It is located at the center of the plan and includes a 4-meter diameter spiral staircase and a transparent elevator cabin. The third zone is where the 20-meter indoor lap pool is located; here the fully glazed transparent peripheral planes vanish towards a focal point on the horizon line. The succession of spaces physically contract creating an exaggerated one-point perspective open to the main panoramic view. The intermediate level holds services in its northern edge. Facing the southern orientation, a band running east-west includes 3 guest bedrooms, a library and an office that overlooks the reception below. The lower reference level, situated 7 meters below street level, holds the reception space, dining room, and kitchen in a fully glazed pavilion that stretches out to the southern edge, opening up to the garden and an outdoor pool. This level also holds a gym, the master suite and services.

Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More