Plot #732

Plot #732

Architect
Bernard Khoury / DW5
Location
Beirut, Lebanon | View Map
Project Year
2008
Category
Apartments

Housing
© DW5 BERNARD KHOURY - Photo by GERALDINE BRUNEEL

Plot #732

Bernard Khoury / DW5 as Architects

Situated in a dense residential area of Achrafieh, an eastern district of Beirut, this project is the first of a series of commissions by a young developer, who ultimately became a recurring client. Plot # 732 was chosen as the outcome of this promoter’s former pursuit of sites deemed “residual”, considered “too small” to be developed. With a modest plot area of 209 m² and an allowable built-up area of 1,573 square meters (gross), the proposed scheme is primarily driven by the particularity of the site – being its foregoing limited surface area bordering an especially narrow street of 7.5 meters in breadth – as well as the desire to take advantage of the region’s mild climate through the strive for generous natural light and cross-ventilation in each unit. 

Our intervention therefore takes a radical measure structurally, which consists of confining the structural elements solely to two completely load-bearing parti walls at the southern and northern side facades, as well as to the vertical circulation core; thus giving rise to unobstructed free plans at every level. 

The circulation route at each floor begins at the elevator landing, facing a staircase which is open to the exterior, thus avoiding the blind core which could have arisen from the traditional developer's typology, compensating for the landing’s minimal size by exposing and naturally lighting what could have been a blind and interior space. 

The street-facing eastern façade of the building is fully glazed, parti wall to parti wall and floor to ceiling, insuring maximum natural light, however simultaneously creating unwanted vis-à-vis occurrences. This fundamental contradiction thus brought about the installation of an elementary structure of interlocking wooden elements, along which clay pots of a unit price of $7 are suspended, thus creating a vegetal curtain as a result of the plants embedded in them. The overflow of foliage hence acts as a filter of light and wind, and this penetration of the elements and their impact on the interior spaces of the dwellings becomes a central aspect of the design process. 

Unlike the traditional residential typology which tends to clearly draw a very tight limit between public domain and private building, this scheme’s structural approach results in a fairly atypical reading of the building in its surroundings. Lifted off the ground in order to provide parking spaces at street level as well as a pedestrian entrance, the slabs and walls of the building translate as a black frame in its most minimal expression encasing the glazing at the principal façade, seemingly floating above the ground floor and straddling the two parti walls. The pavement extends from the public sidewalk, right under this said frame without ever vertically coming into contact with it, while accentuating the intention of merging the public with the private. 

By attempting to inscribe itself into the fabric of its environment through these understated yet intentional gestures, this project seeks to become a product of its context. It is aimed at presenting a subtle yet different way of inhabiting the city, a different way of dealing with the neighborhood; a particular relationship with the outside, with the fabric, with the elements.

Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More