BEACH HOUSE

BEACH HOUSE

Architect
gon architects
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureVitra.
WindowsCortizo
Lighting designOliva Iluminación
CurtainRabadán S.A.
Roof windowVelux Spain

Product Spec Sheet
Furniture
Windows
by Cortizo
Lighting design
Curtain
Roof window

BEACH HOUSE

gon architects as Architects

Since 1993 when Manuel, a journalist who loves rock music and opera almost as much as he loves social networks like Instagram, bought and moved into a 30-square-meter attic in Madrid's Lavapiés neighborhood, the configuration of the space had not been modified. Under a sloping roof of exposed wooden beams without any kind of insulation that made the attic a somewhat gloomy and unsustainable place, the house included two load-bearing walls that segregated it into three rooms (living-kitchen-dining room, bathroom, bedroom) and a semi-hidden and underused terrace.

photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

It was at the end of 2020, in the middle of the pandemic, when Manuel, no doubt influenced by the vital limitation that confinement meant to all of us, decided to make a total and radical renovation of his home. He contacted us and asked us for an injection of domestic optimism.

photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

When we arrived, we were truly clear about the actions to transform this space into a new one. They can be summed up in three words: demolish, perforate and furnish. The load-bearing wall between the bedroom/terrace and the living/kitchen/dining room is removed to generate unity; new perforations are made in the roof to introduce as much natural light as possible, and the perimeter of the house is equipped with a new floor-to-ceiling storage system, covered with mirrors which make it disappear. Three operations as clear as they are precise, with minimum energy and maximum results.

photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The answer is a bright, carefree and comfortable house, adjectives intrinsic to a beach house. The materialsused are few but very well chosen: ceramic, paint and mirror.

The final image of the attic is a large qualified room, spatial, luminous, thermally efficient and with an atmosphere that can be modified, turning the room into a scenography that opens and closes according to the mood, as the curtain of a theater opens and closes; a unitary and continuous environment, yet changeable if desired, where the passage from one room to another occurs in a fluid way, with the reference of the different (and few) pieces of furniture that make it up (a table, three chairs, a lamp, an armchair and a bed), and where the common denominator is the floor: a Klein blue polyurethane paint that runs throughout the house, as if it were a marine carpet , helping to blur the boundaries between interior/exterior, public/private, open/closed.

photo_credit imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
imagen subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

The actions of rest and relaxation take place, metaphorically speaking, in a cave: a threshold lacquered in charcoal gray from which, in a horizontal position, you can look at the sky of Madrid both day and night, and where, in the background, there are three LED strips of different lengths that are a tribute to the American artist Dan Flavin.

The terrace, which is connected to the interior through a ceramic wall turned 45 degrees, becomes another room that introduces light and ventilation in which there is a bench of the same material that invites you to lie down to take a nap on summer afternoons, eat with friends or just sit and read.

Beach House is a vacation house in the center of a city without sea for a person who lives alonea space that is especially enjoyable in solitude, something that, as in the song about time and silence by the Cape Verdean singer Cesárea Évora, is a new beginning.
Built work

Caption
Caption
Caption
Caption

Credits

Location: Madrid, Spain

Year: 2021

Built area: 30m2

Client: private

Architecture: gon (Gonzalo Pardo)

Team: Carol Pierina Linares, María Cecilia Cordero, Cristina Ramirez, Iván Rando, Kostís Toulgaridis

Construction: REDO Construcción

Carpentry: Cortizo, Velux (roof windows)

Wood Carpentry: Muebles D’vinci s.l.

Curtains: Rabadán s.a.

Lighting: Oliva iluminación

Photography: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
Villa Taganrog
next project

Villa Taganrog

Private Houses
Russia - Build completed in 2020
View Project