Berri
Adrien Williams

Berri

TBA / Thomas Balaban Architecte as Architects

The Berri House, a small residential extension, challenged Thomas Balaban Architecte to squeeze as much home as possible out of a 130 m2 centenary carriage house, while taking maximum advantage of its unique urban situation.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

The project is situated on a short and narrow street in Montreal’s sought-after Plateau Mont-Royal neighbourhood. The irregularly shaped lot resulted from a subdivision of a large property spanning two streets. The cadastral transaction left the new lot with only a small side yard and an boxed-in exterior space at the back. Interesting lots such as Berri’s, corner stores, car repair shops, and small industrial buildings scattered among traditional brick duplexes and triplexes make up the area’s rich architectural heritage. It has earned the neighbourhood its protected status, as well as bylaws preserving its architectural character and limiting increases in height. This brought about the project’s principal challenge: how to expand the footprint of the building, while preserving its character and its very limited outdoor space.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

The new floating extension on the second floor protects this precious outdoor space, while adding the additional breathing room a young family needed. By setting back and elevating the new volume, the addition yields the front and rear of the lot to its two existing mature maples. The position preserves the tree’s important presence in the streetscape and prevents damage to their root systems, while creating a sheltered private garden below.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Clad in flat galvanized panels, the floating volume reflects natural light into the garden below. The reflective material endows the extension with a feeling of lightness. Its flat detailing and modern geometry contrast against the brick masonry of the old building. It also reduces the visual impact on adjacent houses situated in tight quarters, showcasing an abstract palette of sky and foliage. Strategically placed openings endow the living spaces with privacy, while full height windows bring much needed light into the house via open circulation spaces.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Built in 1910, the carriage house had undergone several renovations. The exterior appearance of the existing structure is largely preserved, its brick facade repaired, and windows replaced. Inside, layers of interventions were removed. Stripped down to the original shell of the coach house, the new interiors seek to celebrate the natural qualities of the utilitarian structure and the beauty of everyday construction. Raw materials, rich textures, and minimal detailing play off softer modern furnishings and the family’s expansive collection of art. Plywood plays the role of wallpaper (think William Morris meets Home Depot), and steel structure imitates wood joinery, giving the project an intemporal quality where mid-century modern meets construction site in a stripped-down Victorian shell.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

At the entrance, in the northwest corner, a new opening made through the first floor connects three levels via an ultra minimal and transparent stair. It combines entry closet, circulation, and sculptural effect. The transparency of the wireframe stair in combination with the sliding divisions give the small footprint of the ground floor much needed space to breathe.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Upstairs, the kitchen, dining room, office, and stair are organized around a central structural column built out to enclose a powder-room, stationary closet, stereo equipment, and a coffee station. The compact arrangement confers both connection and visual privacy. Strategically placed windows and existing skylights punctuate the spaces, bringing in natural light and a connection to the exterior, ultimately providing a changing, natural counterpoint to the abstract artwork and photography on display in the house.

 

Team:
Architects: TBA - Thomas Balaban (project lead), Maxime Lefebvre, Julia Manaças
Structural Engineer: Lateral
Photos: Adrien Williams

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More