Blind House

Blind House

Architect
BOONDESIGN
Location
Bangkok, Thailand | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
W Workshop

Blind House

BOONDESIGN as Architects

Blind House: the absent matter.

“An urban sanctuary with a living space overlaid on the enclosed landscape means to perceive or awaken to the truth that inherits in one’s lives.”

 

The brief from the owner is simple: two-bedrooms house for a single with enough space for Zen living and practicing meditation.

 

ABSENCE-PRESENCE-AWARENESS

The presence of concrete plane that hovers across the landscape diagonally following the north-south orientation creates 2open spaces with unfathomable dimensions at a glance.

 

ABSENCE

Sky court provides the cool down temperature for the southern breeze through the evaporation of the reflecting pond. The captured everchanging sky on the water also reveals the truth of impermanence.

 

PRESENCE

SCULPTURE COURT, an origami-inspired sculptural hill, not only accommodates garage and shrine beneath but also embodies SUNKEN perception. The hill itself also accelerates velocity for upward wind at the northern end and provides privacy at the upper level with the green hedge.

 

ARRIVAL COURT, the court next to, is left empty with a tree providing silent greets to the visitors.

 

AWARENESS

At ground level, transparency of glazed wall and window enclose most of the interior living space to maintain living scape of the absence.

 

At the upper level, BLIND MASS, the single solid and void mass simply act as a mute being and non- being abstract living space by day and glow its absence by night.  The leveled-up volume that floats against the gravity over the landscape raises the awareness of release.

 

Through space and time of the premises, the observation inward rises one' s mind up to the awakening.

 

Matter of Blind: To be able to observe one’s mind, we need to focus inside. The rusted metal lattice enveloping the upper-level living space, offer the semi- blinded perception to raise the notion of being and non-being inside us.

 

It also helps to keep out the sun’s heat and disguise the living scape inside from the unpleasant urban surrounding either may disclose the outside at one’s choice.

 

Material Used :

1. Vola - faucet
2. Toto - wall hang toilet
3. Somfy - Motorized screen
4. Boon design product - Aluminium
5. SCG - CPAC Hollow core
Share or Add Blind House to your Collections
Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
faucetVOLA
Wall hang toiletTOTO
Motorized screenSOMFY
Product Spec Sheet
faucet
by VOLA
Wall hang toilet
by TOTO
Motorized screen
by SOMFY
Last Chance for a Slow Dance_ Covered public space
next project

Last Chance for a Slow Dance_ Covered public space

Community Centres
Larrabetzu, Basque Country, Spain - Build completed in 2021
View Project