Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Boston Dynamics Headquarters + Test Lab Facilities

Boston Dynamics Headquarters + Test Lab Facilities

Designer
Bergmeyer
Location
Waltham, MA, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

Laboratories
Anton Grassl Architectural Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior lightingJuniper Design Group
Carpet TileShaw Contract
Interior lightingAqua Creations
ToTeM Lighting Collection
Plastic LaminateFormica Group
Metal Wall PanelPure + FreeForm
Lounge & ancillary furniturenaughtone

Product Spec Sheet
Interior lighting
ToTeM Lighting Collection by Aqua Creations
Plastic Laminate
Metal Wall Panel
Lounge & ancillary furniture

Boston Dynamics Headquarters + Test Lab Facilities

Bergmeyer as Designers

A robotics laboratory is a unique kind of place. At its core is a near-magical process: the invention, testing, and creation of the animated machines that will shape the 21st century. Boston Dynamics – a world-renowned robotics engineering firm – wanted everyone who entered their new headquarters to be not just visually but also viscerally connected to this creative process; a process that very much paralleled the design approach Bergmeyer brought to this assignment. To make these connections work and capture the company’s innovative, open, and dynamic culture, we had to draw deeply from our history of using design to tell stories.

Creating a corporate headquarters that would support Boston Dynamics’ rapidly growing engineering, research and development, and customer support teams while not losing sight of what's at the core of their culture – collaboration, wellness, and connectivity – was one of the primary objectives. The laboratories also needed to be adaptable to their ever-changing environment and durable enough to withstand the activity of the engineers and robots.

Spanning three levels, the 180,000 SF facility was built within an existing space. Leveraging the building’s sectional qualities, the mezzanine was extended to create cantilevered meeting rooms overlooking the robotics labs. Multiple laboratories were designed to support their people and creations, from fabrication, engineering, and bringing their sophisticated robots to market. Open stairs and generous exterior and interior glazing allow diagonal views and natural sunlight to crisscross into every corner of the facility.

Employee health and well-being were also a high priority for Boston Dynamics. The headquarters provides physical activity opportunities, views to the outdoors, and daylighting throughout the entire workplace. Uniquely people-centric spaces such as the lobby’s “robot gallery,” the multi-leveled Town Hall space, the kitchens and dining spaces, fitness rooms, and mothers and quiet rooms were designed with hospitality in mind to give the workplace an invitingly casual and playful feel.

The result is a home that tells the unique story of the Boston Dynamics family; robots included.

 

Material Used :
1. Facade cladding: base building
2. Flooring: Carpet Tile, Haven Collection, Shaw
3. Doors: Demountable Walls & Doors,  DIRTT
4. Windows: base building
5. Roofing: base building
6. Interior lighting: Decorative Fixtures, Rich Brilliant Willing, Juniper, Aqua Creations

7. Interior furniture: 
Office & Workstations, Canvas Office, Herman Miller
Lounge & ancillary furniture, HAY, Naughtone, Global, Davis, Herman Miller, Hightower, Bernhardt

This story is available in multiple languages
Edificio del Archivo Histórico
next project

Edificio del Archivo Histórico

Apartments
Las Canteras, Ampliacion Progreso, Santa María Atzompa, Oaxaca, Mexico - Build completed in 2016
View Project