British High Commission

British High Commission

Architect
Richard Murphy
Location
Colombo, Sri Lanka
Project Year
2001
Category
Offices

British High Commission

Richard Murphy as Architects

In 2001 the practice won a limited competition for the design of a new British High Commission in the Sri Lankan capital of Colombo. The commission is an exciting international development for the practice and it is also a rare example of the Foreign Office working with an architect from outside London. We are collaborating with the architectural practice of Milroy Perera, architects in Colombo, to effect the realisation of the project.


Security considerations do not allow us to publish the plan of the High Commission on the website, however it is unusually a single storey design arranged around a series of small and intimate courtyards with the starting point of the design being the possibility of empowering the office workers to switch off the air conditioning, open windows to the courtyards and induce a breeze through their offices through a thermal chimney operating down the middle of each "leg" of the design. The section shows this arrangement and the Departments of Trade, Visa, Consulate, Aid etc are each organised on an individual leg down a central spine.


Water is used extensively in the design for pools and lakes and this together with the courtyard idea is inspired directly by traditional Sri Lankan architecture, also more recently reinterpreted through the work of the late Sri Lankan architect, Geoffrey Bawa.


The social function of a High Commission building is much reduced from the popular image of an 19th century Commission and the emphasis on our design is much greater on making a pleasant working environment, allowing for future flexibility for the re-arrangement of departments and above all for a great degree of security in particular for bomb blast attack. We have worked closely with our colleagues, SKM Anthony Hunt, structural engineers, to achieve the necessary defensive structures (the whole building is made out of reinforced concrete) and also with our colleagues, Fulcrum Consulting, services engineers, to provide a design which is as energy saving and naturally ventilated as possible.


The building was formally opened in May and High Commission staff moved into the building shortly afterwards.

Share or Add British High Commission to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Winery Nešetřil
next project

Winery Nešetřil

Wineries
Masarykovo náměstí 389, 669 02 Znojmo, Czechia - Build completed in 2020
View Project