Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
C HOUSE

C HOUSE

Architect
Javier Müller
Location
Commugny, Switzerland | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Think Utopia

C HOUSE

Javier Müller as Architects

 

Intervene in a construction of the 70s, understand the history and its different layers. We bet on a discreet intervention that puts in value its context, redistributing the existing space through a minimal intervention that unifies and transforms the space into a coherent formal unit.

 

The transformation is based on geometry, introducing strong elements that define and characterize the space treated as a single fluid. A complete abstraction of the existing space, we simply kept the memory of the wood as connector with history and the different interventions in the house. A single fluid space defines the ground floor, differentiating rooms marked by geometry and light. A visual continuity through spaces between three floors connected by a large window that appears as the protagonist over the living room. A new fireplace volume and central staircase ensure vertical visual and programmatic connection.

 

Three doors in wood appear as “frames” in dialogue with the floor of the rooms level and the stairs that mark the level differences. A continuous floor in polished concrete and the materiality of the stainless steel offers a series of contrasts of shapes, geometries and textures on a white background canvas.

 

In a world strongly marked by the image, I propose an architecture that tends to be unremarked, acting discreetly to value its context. The means with which I approach architecture are elemental : geometry, spatial proportions, the distribution of light, precision in details, materials and textures. I work on abstraction, reducing space to a minimal expression where any arbitrary sign has been removed.

 

I seek simplicity through an economy of means and understanding the elements and the idea behind a project in a very direct way. This is what my architecture is all about, composition understood as an interaction of elements that constitute a unit in perfect balance. A unit that has been sculpted and not made up of different parts, which speaks of my approach to architecture as a sculpture . We achieve harmony, when the human being is able to recognize the elements of composition as a unit, making the space his own. When I conceive a project, I always try to create beauty through timeless atmospheres that are ingrained and inseparable from its context, because architecture is meant to last over time.

This story is available in multiple languages
Share or Add C HOUSE to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersFoscarini
Product Spec Sheet
Manufacturers
Matta Sur Community And Health Center
next project

Matta Sur Community And Health Center

Community Centres
Santiago, Chile - Build completed in 2021
View Project