Ca N’Alegre

Ca N’Alegre

Architect
Bergnes de las Casas
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Salva López
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersRoca
ManufacturersJung HQ
ManufacturersTres Tintas
ManufacturersHidrobox
ManufacturersLas Losas
ManufacturersTeka Group

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Roca
Manufacturers
by Jung HQ
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Ca N’Alegre

Bergnes de las Casas as Architects

Ca N’Alegre is a multi-dwelling building in the neighbourhood of Vila de Gràcia, Barcelona. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The building occupies one hundred percent of the longitudinal plot (30x6m) completing one side of a block in calle Ca L’Alegre de Dalt, between Balcells and Passeig D’Amunt. It offers 900m2 of floorspace divided into a basement and four floors. 

photo_credit Salva López
Salva López

The elevation of the building over Ca L’Alegre is structured into a main ground floor volume plus two storeys and an attic that seeks to trick the human eye and reduce the building’s physical appearance by separating it off from the main volume, thereby meeting urban development regulations on height in the area.  

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The floor plan is devised around a central vertical communication hub with two dwellings per landing. It comprises a total of seven dwellings that are distributed on the ground floor plus two storeys in Calle Balcells and ground floor plus three storeys in Calle Amunt. 

photo_credit Salva López
Salva López

Opposite the plot is Casa Gustà, a modernist property from the early 1900s that marks the boundary with a protected environment.  

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The building blends into its modernist environment by reinterpreting the composition of neighbouring façades to establish a timeless dialogue between two pieces as the building splits into three parts. A plinth that meets the ground, a main body with groups of spaces and eaves that finish off the building.

photo_credit Salva López
Salva López

The plinth or base of the building, formed by rows of exposed brick, seeks to connect with neighbouring properties and blur the topographical difference between the two streets, as it is broken at several heights. The main body, in rough-textured beige, groups its openings into framed smooth sections that break up the weighty image of a unitary volume. Over it, the eaves form a light, timeless, classic pavilion, placed on the actual building, thereby distracting from the accentuated height of the building.

photo_credit Salva López
Salva López

Reinterpreting folding shutters brings out the wood on the façade, providing a warm tone to the building and filtering the light inside the dwelling. In this way, each user can customise how much light and privacy they want.

photo_credit Salva López
Salva López

The proportion of its spaces and grouping of windows into frames create a set of contrasts against the hefty aspect of the building and its apparently disorganised composition gives it certain urban continuity. 

photo_credit Salva López
Salva López

Inside, the storeys are organised through a gallery parallel to the façade that narrows and widens according to the project’s needs, thereby blurring the image of the lengthened storey. 

photo_credit Salva López
Salva López

Avoiding historicist language, the project favours restrained, timeless construction by means of a volume that blends into its surroundings thanks to its neutral choice of materials and its contemporary compositional language. 

photo_credit Salva López
Salva López

Team:
Architects: Bergnes de las Casas
Lead Architect: Victor Bergnes de las Casas
Photographer: Salva López, Eugeni Pons

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

Materials used:

Manufacturers: JUNG, Cerámicas Las Losas, Hidrabox, Roca, Teka, Tres, Water Evolution, Whirlpool

Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisDeutsch and Español

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More