Camp Vught National Memorial

Camp Vught National Memorial

Architect
Doepel Strijkers
Location
Vught, The Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Memorials
Teo Krijgsman
Product Spec Sheet


Expansion and renewal Camp Vught National Memorial

Doepel Strijkers as Architects

In 2002 a small part of the original SS concentration camp Vught was restored as National Museum. The entrance building is conceived as a wall that shields the restored camp from the outside world. The different spaces in the building each have their own space ratio, daylight entry and in a limited number of cases a view of the sky or the old camp remains. Nature or camp are thereby framed, creating a form of alienation and reflection. For DoepelStrijkers, the modesty, the visual relationship and minimal impact on the surrounding landscape, formed the point of departure for the design.

 

In 2018, due to increased numbers of visitors, the museum board decided to expand and renew the existing building designed by Claus and Kaan. DoepelStrijkers was asked to design the New NMKV. The new permanent exhibition was designed by Perspekt.

 

The assignment for DoepelStrijkers included an extension of the existing museum, a new layout and integration of technology for the existing museum rooms and the reorganization of the reception area of ​​the museum with a stronger connection between the various entrance areas. The reception area has been completely renewed with a reception desk, the shop and the museum cafe and a number of related functions such as a meeting room and toilets.

 

The extension is connected to the reception area and is conceived as a solid block which is pressed into the ground at the rear of the existing building. As a result, the volume looks smaller than it is, and it occupies a modest place in the outside area. A horizontal cut is made through the volume at ground level, and the two halves are pulled apart, visually creating a heavy roof that floats just above ground level. Visitors look through the window at ground level, this combined with the heavy volume above creates a sense of alienation.

 

Conceptually, the volume should be made of solid concrete, but for environmental reasons a light steel construction with modular wooden façade elements was chosen. By finishing the wooden façade inside and outside with a thin concrete plaster, the volume looks like a heavy monolithic mass.

 

A wide tribune staircase bridges the difference in height with the existing building. The extension is subdivided into three small rooms, and a large area equal in width to the tribune staircase. A sliding wall makes it possible to close off the large area from the tribune and corridor zone, but also to turn it into an auditorium for special events. In addition to these main rooms, the extension includes toilets and a room for volunteers.

 

The extension is modestly materialized in pure materials such as wood, concrete and aluminum. Second hand aluminum panels were harvested from another project for the ceiling and cladding of the tribune staircase. The minimalist, modest and sober use of materials contributes to the narrative of NMKV. The visitor experience and the transfer of the stories of the camp prisoners arecentral.

Featured Projects
Latest Products
News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More

Helsinki International Airport expansion plays with concepts of lightness in combination with extreme weight
12 Jan 2022 News
Helsinki International Airport expansion plays with concepts of lightness in combination with extreme weight

The newly opened expansion of the Helsinki Airport by ALA Architects expands and modifies the existi... More

PANNAR Sufficiency Economic & Agriculture Learning Center offers an inspiring example of sustainable architecture in rural Thailand
11 Jan 2022 News
PANNAR Sufficiency Economic & Agriculture Learning Center offers an inspiring example of sustainable architecture in rural Thailand

In light of challenges resulting from the unprecedented rate of technological advancement, increasin... More