CAMPUS SFR (SFR Headquarters)

CAMPUS SFR (SFR Headquarters)

Architect
VIGUIER
Location
Saint-Denis, France | View Map
Project Year
2015
Category
Offices

Cities
Stories By
VIGUIER

Alumet
Eric Sempé - SPIKSTUDIO

CAMPUS SFR (SFR Headquarters)

VIGUIER as Architects

Designed by Jean-Paul Viguier, the 130,000 sq m SFR headquarters adopts the metaphor of a tree. The project takes the form of a campus, atop a trunk with protruding branches leading to terraces and large multi-level gardens. The four main buildings are presented as a unified whole with discrete spaces. Emphasis is placed on connection to the surrounding environment and provision of ample daylight to foster pleasant working conditions and optimal energy efficiency. 


More from the Architects:


Competition won in 2010 Description: The new head office for SFR will bring together some 8500 staff who are currently dispersed between 4 sites in the Paris area. The project is conceived as a campus, with offices, a conference centre, restaurants, a sports hall and fitness centre and numerous gardens.


The new 130,000 sq m SFR headquarters in the Landy-Pleyel ZAC (mixed development zone) boasts nearly 8,500 employee workstations. The building, designed by Jean-Paul Viguier, "adopts the metaphor of the tree, which experiences continual growth and rebirth, adapting constantly to external conditions. The project takes the form of a campus, atop a trunk with protruding branches leading to terraces and large multi-level gardens."


The principle is based on the idea of unity and union, with four main buildings presented both as a unified whole and as discrete spaces, in other words several buildings which must form a visual whole and reflect the corporate culture in detail: strong roots (the trunk) and various business units characterised by their diversity (the branches). Each element is linked horizontally for journeys promoting contact and communication.


The emphasis is placed on building the relationship with the environment: the employees' workspace environment and the site's specific environment for genuine contextuality in an industrial landscape; and, with a light, breathing building, the relationship with the gardens that surround the building.


Daylight is a key project component fostering pleasant working conditions and optimal energy efficiency, achieved partly by using alternate glass and metal components, with varying openings, reflection levels and densities to suit the space. The facades act like an item of clothing which changes in nature to suit the degree of exposure. Providing protection on the northern side against sound pressure from the main roads, cold and shade, the garment changes to the west and east with external blinds, glass containing aluminium for extra flexibility, and openings. To the south, facing the gardens, large horizontal overlaps protect against the sun and the partition walls directly adjoin the outer walls. Which is where the stairwells are located, facing the gardens, for permanent visual contact with the redesigned landscape. Shared services are grouped together on the ground floor for a smooth and active relationship with resource-rich common areas: several restaurants, fitness suite, squash courts, relaxation space, etc.

SFR

Alumet as Metal cladding

Daylight is a key element of the 130,000 sq m SFR headquarters. Optimal working conditions and energy efficiency are achieved partly by using alternate glass and metal components, with varying openings, reflection levels and densities to suit the space. The facades act like an item of clothing which changes in nature to suit the degree of exposure. 


More from the Manufacturer:


The new 130,000 sq m SFR headquarters in the Landy-Pleyel ZAC (mixed development zone) boasts nearly 8,500 employee workstations. The building, designed by Jean-Paul Viguier, “adopts the metaphor of the tree, which experiences continual growth and rebirth, adapting constantly to external conditions. The project takes the form of a campus, atop a trunk with protruding branches leading to terraces and large multi-level gardens. Daylight is a key project component fostering pleasant working conditions and optimal energy efficiency, achieved partly by using alternate glass and metal components, with varying openings, reflection levels and densities to suit the space. The facades act like an item of clothing which changes in nature to suit the degree of exposure.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Metal claddingAlumet
Product Spec Sheet
Metal cladding
iA Financial Group Workshop
next project

iA Financial Group Workshop

Workshops
Montreal, QC, Canada - Build completed in 2020
View Project