Capitania Office

Capitania Office

Architect
Canoa Arquitetura
Location
São Paulo, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Ana Mello
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SofaFernando Jaeger
Cadeira Clip
Biggy Sofa
Office chairsHerman Miller
Aeron
RoofingKnauf
Cleaneo Acoustic
Steel ProfilesGerdau
FlooringMiaki Revestimentos
Led Light FixturesReka

Product Spec Sheet
Sofa
Biggy Sofa, Cadeira Clip by Fernando Jaeger
Office chairs
Aeron by Herman Miller
Roofing
Cleaneo Acoustic by Knauf
Steel Profiles
by Gerdau
Flooring
Led Light Fixtures
by Reka

Capitania Office

Canoa Arquitetura as Architects

The Capitania Building, located on Brigadeiro Faria Lima Avenue, São Paulo, Brazil, was designed in 1973 by Pedro Paulo de Mello Saraiva and represents an important portion of the architect’s production.

The project was defined by its structural solution – a significant trace in Saraiva’s works – placing structural columns along the facades on the typical floors, a solution that creates pillar-free, open office spaces and simultaneously reduces the incidence of direct solar rays upon the facades, constituted by large aluminum and glass windows.

Our project, designed for a law practice office which intended to occupy one of Capitania’s commercial areas, sought to explore the building´s original qualities, through the demolition of all plaster ceilings and dry-wall partitions, revealing the concrete structure and, therefore, highlighting the building´s structural characteristics.

We defined that a broad perception of the space should be a premise; the distribution of the office´s program was guided by the elegant grid of beams, rigidly modulated, and carefully articulated with de facade’s columns.

A unique floor to ceiling acoustic glass partition – aligned with the building´s core – defined the meeting room. A glass volume, detached from the concrete ceiling and modulated by the concrete structure, was positioned in continuation to the existing toilet walls, hence forming two spaces:  a working area for up to 12 staff members – a specific client demand – and a reception-living room. Inside the translucent glass volume were placed a small coffee room and a telephone room.

If, on one hand, the project was oriented by the building´s rigorous structural modulation, on the other, the choice for a monolithic, joint-free epoxy floor, allowed a broad, continuous comprehension of space. Between the concrete beams, plasterboard perforated acoustic ceiling plans were fixed. The existing air conditioning system was adapted, implementing apparent elliptical galvanized ducts for air distribution.

Glass partitions were made of flat steel profiles, chosen because of the remarkable slimness. The glass divisions were defined in response to transportation difficulties imposed by the building’s limited size elevators and staircases.

All woodwork, made of naval plywood and white Formica, was personalized: closets, cabinets, sideboards, and bookshelves, as well as working desks, in which special care with ergonomic details was preponderous, such as easy access to outlets and internet plugs, as well as specific lighting.

Inside the coffee and toilet rooms were applied prefabricated granilite panels, sometimes as wall coating, and sometimes as partitions or counters.

The lighting project took advantage of very concise lines, that illuminate working planes directly, ceilings and walls indirectly, according on each of the environment’s needs.

As a result, one can observe interventions that are extremely sensitive to the building’s specificities, a very pleasant working space, visually integrated, grasping abundantly towards the city’s landscape.

 

Material Used:
1. Flooring: Epoxy, Senso, Miaki Revestimentos
2. Doors: Naval plywood, custom-made, Atelie Laranjeiras
3. Windows: Flat steel profiles, custom-made, Gerdau
4. Roofing: Acoustic plasterboard, Cleaneo, Knauf 
5. Interior lighting: Led Light Fixtures, Several, Reka
6. Interior furniture: Sofa, Sofá Biggy, Fernando Jaeger
Chairs, Cadeira Clip, Fernando Jaeger
Office chairs, Aeron, Herman Miller

This story is available in multiple languages
Share or Add Capitania Office to your Collections
Project Credits
Photographers
Baja Club Hotel
next project

Baja Club Hotel

Hotels
La Paz, Baja California Sur, Mexico - Build completed in 2021
View Project