Caramão BN House

Caramão BN House

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
FG+SG – Architectural Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Window framesSosoares S.A.
Oak wood floorU-Deck
PaintsCIN, S.A.
LightingClimar S.A.
CarpentryGLS2 Carpintaria
Hydraulic mosaicKoklatt

Product Spec Sheet
Oak wood floor
Paints
Lighting
Carpentry
Hydraulic mosaic
by Koklatt

Caramão BN House

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

Renovation and expansion of a semi-detached house in Caramão neighbourhood, Lisbon.

The highlight is drawn to the extension at the back, made possible by moving forward the rear façade into the interior of the plot, resulting in the fully redrawing of the façade which allowed a good number of interior changes. This façade has few visual elements, where only the essential prevails in contrast with the diversity and characteristic disorder of the usual patio environments.

photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography

Finished by the end of 2021, it is now possible to see a house which everyone recognizes blended with its surroundings, thanks to the preservation of the main façade respecting the neighbourhood's characteristics.

The house comprises 3 floors (basement, ground-floor & 1st floor), with the social area on the ground floor and the private area on the 1st floor. The basement has a laundry/technical area, a guest toilet, and an office/guestroom, going a bit beyond its most obvious function. As a curiosity this lower floor is naturally lighted and ventilated by a “lightwell/patio”.

photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography

The interior was partially transformed to value human interaction, the major concern being how the residents may benefit from the house. To achieve this purpose, spaces integrated with the kitchen open to the living-room were designed and the living-room extended into the patio. The ground floor is fluid, wide and unified by also joining the transformed garden into a social area, which boosts interpersonal interactions.

photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography

At the back of the 1st floor an ensuite bedroom with an exclusive patio was designed as well as two other bedrooms, which, by being close to the main façade and benefiting from the roof’s garret have a high ceiling, thus presenting an elegant and distinct design.

Team:
Engineering: OMF
Builder: Carlos Godinho da Silva, Lda
Other participants: João Tiago Aguiar
Susana Luis, Rúben Mateus, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Constança Lino, Francisco Duarte, Nuno Sequeira, Renata Vieira

photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography
photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography
photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography
photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography
photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography
photo_credit FG+SG – Architectural Photography
FG+SG – Architectural Photography
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. CIN: Paints 
2. PADIMAT: Sanitary equipment & taps
3. U-DECK: Oak wood floor
4. GLS2 CARPINTARIA: Carpentry
5. KOKLATT: Hydraulic mosaic
6. CLIMAR: Lighting
7. SOSOARES: Window frames

Read story in DeutschFrançaisEspañolPortuguês and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More