CASA BS
Filippo Poli
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wooden MaterialsALPI S.p.A.
Steel WorksAntoci Metalmeccanica
FurnishingsArezzi Cucine
FurnishingsFalegnameria Russo
Wooden MaterialsGuastella Legnami
FixturesSicilcima

Product Spec Sheet
Wooden Materials
Steel Works
Furnishings
Furnishings
Wooden Materials
Fixtures

Casa BS

AinP Studio as Architects

“Casa BS” was conceived to match ancient and modern architectural style; the existing building, dating back to the beginning of 1900s, featured a typical Liberty style. The design concept reflects the need to preserve the historic facade and rebuild a new building which is connected to it. 

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli
photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

The building was designed to preserve the client’s privacy from the surrounding environment, which is a busy area during the day; the design idea was to create a building from outside to inside, like a “Hortus conclusus” with a garden inside (the courtyard).  This created two different type of facades: the interior elevations are featured with big windows overlooking the courtyard and the external elevations are designed with narrow ribbon wondows facing the public road.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli
photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

The new building is compositionally characterized by three part, which two of that are full volume and the third empty volume is the internal courtyard between both parts. There are three levels, on the ground floor are located three residential units with separate entrances, on the first and second floor there is the main private residence with the main entrance from the courtyard which is directly connect with the public street. 

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli
photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

The main residential is subdivised in two parts on the first floor: on one side is the living room, dinner room and Kitchen room, all of these are designed like a big open space, and on the other side the master bedroom, baths and the study are housed. These two area of the first floor are connected by a corridor with large windows on both side overlooking the courtyard and the terrace, this space was designed to have a inside out space between the terrace and the courtyard at the same time. On the second floor there are located a relax room and spa.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli
photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

The main courtyard, a verdant oasis is feautured by a vertical garden which was designed to take advantage of natural environmental principles for heating and cooling. Above the courtyard, on the top floor, was designed a reticular structure covered with glass opened in the middle.

photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli
photo_credit Filippo Poli
Filippo Poli

Team:

Designers: AinpStudio Architettura e Design- Gabriele La Rosa Architetto

Design Team: Edoardo Esposito Ingegnere, Emanuele Pelligra Architetto, 

Photographer: Filippo Poli

Caption
Caption

Materials Used:

Furnishings: Falegnameria Russo, Arezzi cucine

Fixtures: Sicilcima

Steel Works: Antoci Officine

Supply Of Wood Materials: Guastella Legnami, Alpi

Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Photographers
Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More

Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences
30 Nov 2022 News
Noodle Story by Yatofu Creatives offers a 'curio cabinet' of new and nostalgic experiences

Marking their third collaboration with designers Yatofu Creatives, Noodle Story is now bringing thei... More

10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern
29 Nov 2022 Specification
10 distinct timber-clad houses that are rustic yet modern

Wood, in all its forms, is unquestionably among the most versatile materials available out there. Hu... More