CASA DEL BÚHO

CASA DEL BÚHO

Architect
GonzaloGA
Location
Benahavís, Málaga, Spain | View Map
Category
Residential Landscape
Luis Díaz Díaz
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSika
WindowsAluminios del Sur S.L.
KITCHEN BUILDERCumbrera S.L.
ManufacturersKnauf
ManufacturersSaint-Gobain Glass HQ

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Sika
KITCHEN BUILDER
Manufacturers
by Knauf
Manufacturers

CASA DEL BÚHO

GonzaloGA as Architects

Refurbishment and extension of a single-family house.

BACKGROUND

A single-family house (built in the 60’s) in a partial state of ruin is acquired by a new owner, who demands for new functionalities for the house.


PROGRAM

The original house was designed to accommodate a family of 3 members and a service person. The new configuration of the house should contain a family of 4 members, a guest area, an independent apartment, a playground and the possibility of dividing the house into two separate units.


STRATEGY

The biggest challenge posed by the reconstruction and rehabilitation of the house is the integration of a new area with more surface in the same pre-existing footprint. Due to the partial state of ruin it is necessary to demolish the eastern rectangular wing of the original house. The new construction must contain this new available space and multiply the built meters to accommodate the new programmatic needs.The spatial configuration is developed by concatenating successive blocks of program (kitchen, living room, bedrooms and bathroom) with the inclusion of an L block that houses an apartment with independent access. The reading of the blocks can be done through the volumetry expressed in the façade and roof of the house.


TACTICS

The most notorious modification occurs in the reconstructed east wing where the height is doubled (enabling a previously non-existent basement) and reconfigures to accommodate the new program. With the intention of creating a quality and functional basement, a tropical English patio that allows light to reach the basement is created. The glass envelope throughout this lower floor provides light and favors the reading of the continuous space, connecting the English patio with the garden to the south of the house.The new reconstructed wing has a formal and constructive duality, sharing aesthetics and similar solutions to the previous house in the entire north façade (arrival to the house), since it is in this area of the house where you can see both eras.


This facade has been resolved with traditional construction techniques to achieve the integration of the new part with the old. On the other hand, the south façade takes advantage of the views and the sunlight by opening large windows, resolved with a constructive hybrid system between the traditional and contemporary construction techniques.The roof of the building is done with a structure of metal trusses whose inclinations vary in each block. Part of the new roof is made with the old tile recovered and the rest is completed with a flat tile similar to the preexisting, giving continuity to the language of the original house.

This story is available in multiple languages
Share or Add CASA DEL BÚHO to your Collections
Project Credits
Architects
KITCHEN DESIGN
Structure Engineer
Renovation of Hofgut Karpfsee
next project

Renovation of Hofgut Karpfsee

Warehouses
Karpfsee 11, 83670 Bad Heilbrunn, Germany - Build completed in 2017
View Project