CASA LA CALETA

CASA LA CALETA

Architect
Llosa Cortegana Arquitectos
Location
Asia District, Peru
Project Year
2012
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrand
tilesDecorcenter
Wooden DeckIndusparquet
MarbleMigsa
Frames and glassMiyasato
LightingTrazzo Iluminacion
FaucetsVainsa

Product Spec Sheet
tiles
Wooden Deck
Marble
by Migsa
Frames and glass
Lighting
Faucets
by Vainsa

CASA LA CALETA

Llosa Cortegana Arquitectos as Architects

"Working in philosophy – like work in architecture in many respects – is really more a working on oneself. One’s own interpretation. On one’s way of seeing things". Ludwig Wittgenstein


This project is a tribute. Besides a reflection on how we see ourselves as architects, thinking in ourselves, the house shows itself in its spatial nudity, including the austerity of its materials and the pulse of its inhabitation.


The house withdraws into itself and over the reception area. The patio implants itself on the cliff, discovering the view to the woods, from where the space flows and develops down the stairs.


The stair is the entrance, but it also orders the spatial sequence. A void implant, and the insertion of a social space, give scale to the woods. This social space works both as an interior and exterior space that develops frontally and containing the experience of sharing in family.


The project´s strategy consists in the insertion of different scales of voids that accompany the daily life. Trying in a way to hide from the inclemency of the desert, generating spaces of shadow, but always accompanied by spaces of light.


The house is lived both in light and in shadow. The experiences are held in dialog with the near woods and the distant sea, as well as from the glances that discover the view through the slits in the mass.


Our understanding of architecture is the one defined by space and matter. In the domestic, daily and pleasurable space, in this space that allows us to see and feel the family life. The understanding of matter is defined in the space, the austerity and the textures that accompany the house, without disturbing the continuity of its surfaces.


The experience of the house grows gradually, from scene to scene, because it resists assuming a simple and authoritarian concept.

Share or Add CASA LA CALETA to your Collections
Project Credits
Jungle house
next project

Jungle house

Private Houses
GUARUJÁ , Brazil - Build completed in 2015
View Project