Casa Nicolás

Casa Nicolás

Architect
Bergnes de las Casas
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Eugeni Pons
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Bathroom taps - 590 serieVOLA590M
Electrical Mechanism - LS. 990Jung
Sanitary equipment - StarkDuravit
Washbasin - WT. RS400Alape
Aluminium frames – Cor 70RPTCortizo
Bath accessories –Black and whiteCosmic

Product Spec Sheet
Bathroom taps - 590 serie
590M by VOLA
Electrical Mechanism - LS. 990
by Jung
Sanitary equipment - Stark
by Duravit
Washbasin - WT. RS400
by Alape
Aluminium frames – Cor 70RPT
by Cortizo
Bath accessories –Black and white
by Cosmic

Casa Nicolás

Bergnes de las Casas as Architects

The Casa Nicolás creates a space which adapts to the life of an older couple whose children have left home. They decide to move to an apartment in the centre of Barcelona to start a new stage in their lives and need a space that suits their lifestyle. This space gives them a refuge from the frenetic, inherent pace of city life.

 

The project works from the idea of creating a neutral container defined by timeless architectural language to provide a serene, luminous atmosphere. Its previous state, a fragmented apartment, comprised too many dark rooms which were out of proportion in terms of height and along the backbone of a narrow corridor. The challenge was to transform a gloomy flat into a home so that it might recover the proportion, the human scale and flow of the spaces to meet the needs of modern life.

 

The project imposes a regular false ceiling height of 2.45m. This height generates an uninterrupted wooden plane that runs throughout the apartment symmetrically to the floor. This strategy allows us to link and unify spaces by generating flowing transit around them. 

 

The material simplicity of the proposal can be summed up by using three materials. Wood on horizontal planes provides spaces with warmth and continuity, whitewash rendering on vertical planes generates a neutral, unitary container and Marquina black marble formalises all the auxiliary elements such as furniture units or bathroom cabinets. The honesty of these natural materials gives its users a Mediterranean feel without having to give up on their active city life.

 

Due to the small dimensions of the flat, the project aims to establish a unitary language, freeing itself from any vulgar objects and obstacles that a dwelling might hold. And devising three similar family units comprising the kitchen, the furniture, and the bathroom.

 

With a nod to sustainability, totally natural materials have been chosen to build inside the dwelling. They are all highly recyclable and guaranteed not to contain pollutants in their development and production processes, and in their useful life. Furthermore, local materials have been fitted to reduce travel and to use the closest resources available to us.

 

In this apartment, the interior architecture has been applied to the smallest features, understanding the furniture to be an essential part of the same project. In addition to hand-picked furniture, the custom-built pieces furnish the container with the same pace and materiality as its more static elements, adding substantial value to the overall design of the proposal. In this way, the concept extends to product design in the headboards, beds, bedside tables, table, desk, and auxiliary furniture.

 

Material Used:

1. Smeg - dischwasher- REF: STO903-1

2. Geberit - Bathroom–Omega 60

3. Cortizo – Aluminium frames – Cor 70RPT

4. Jung – electrical mechanism - LS. 990

5. Vola – Bathroom taps - 590 serie

6. Tres – Kitchen Tap – Project tres serie

7. Cosmic – Bath accessories –Black and white

8. Duravit – Sanitary equipment - Stark

9.  Alape – Washbasin - WT. RS400

10. Oak wood – Floor and suspended ceiling

11. Black Marquina marble-Bathroom, kitchen worktop, furniture

This story is available in multiple languages
Share or Add Casa Nicolás to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Kitasenzoku Apartment
next project

Kitasenzoku Apartment

Apartments
Tokyo, Japan - Build completed in 2015
View Project