Casa Patios

Casa Patios

Architect
Rama Estudio
Location
Ranchos San José, Lasso, Ecuador | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
JAG studio

Casa Patios

Rama Estudio as Architects

ANTECEDENT

The house is located in the province of Cotopaxi, in the area of Lasso. The land is part of the area of Ranchos San José in the middle of a rural environment. The order was a family house thought to enjoy the countryside, the sowing, the landscape, and the environment.

 

The proposal takes into account some conditions for its implementation and functioning. It was proposed a discrete architecture, almost imperceptible, thought from the raw and natural material. A heavy piece contained in the land and that almost disappear in the environment while being part of it.

 

THE IDEA

The house was thought as an element buried in the ground, discrete, and that do not represent an obstacle in the land. Solid stone walls are responsible for holding the inclined roof, which starts at the soil and raises containing vegetation as a continuation of the land. The stone walls in the form of “C”, displaced because of functional reasons, contains the private and functional areas. A stripe of services (bathrooms, storage warehouses, machinery rooms) in the lower area of the space works as an insulating chamber for the rooms and auxiliary spaces such as TV room and game room.

 

The social area articulates the two parts of the house through a transparent space, which physically and visually connects the two exterior courtyards. This central space is the meeting area of all spaces. A high, clear, and flexible space, only limited by two independent wood walls in each extreme, and that separate it from the surrounding spaces (kitchen and TV room). This area of the house, defined as a social area, is where is located the main heat source, a hearth. Each space of the house is confined through bahareque panels and a collaborating structure of solid eucalyptus wood. The bahareque improves the thermal and acoustic conditions of the house, while its texture and colour reinforce the intention of generating a discrete object in the landscape. All the outer limit of the house is formed by a series of collaborating columns of solid eucalyptus wood, generating panels of bahareque or glass screens that allow the entry of light, the passage of facilities, and the entrance of the house.

 

As for the roof, it develops in two areas over the stone walls. The roof plans are made up of metal trays of 10 m and 12 m in length and a thickness of 4mm, which allows us to contain 25cm of insulating stone material and soil for adequate growth of vegetation over the house. This roof also connects the two sides of the land, as it can be transited on it and pass from one side to the other. The roof also extends over the only open-covered space of the house that creates a barbecue area, a space directly linked to the kitchen, and open to the main courtyard. The intermediate slab, an accessible surface, was calculated as a mixed structure that is supported on wooden and metal beams, and they are the same that extend to generate the transparent roof over the entrances.

 

LANDSCAPE

From the beginning, a discrete project was proposed, which compounds itself into the environment, which does not stand out on the ground, where the vegetation prevails over the built space. This landscape strategy is the one that governs the entire area, an idea that suggests that the landscape surrounds the house. The vegetation starts at the ground and grows over the house through the roof, overflows and falls covering the stone walls. Between these two vegetable areas, two courtyards are opened, that generate green areas in the house through the glass screens. Courtyards that are raised with a lot of vegetation in the area, which invades and generates micro-landscapes that are seen only from the inside.

 

Around the house, a series of vegetable filters, generate a path to the house. Trees, shrubs and different types of floor materials differentiate the areas that surround the house and that direct views, entrances, and routes.

 

Material Used :

1. Maderas Guerrero - Floor and screens

2. Willians Romero - Iron Household / Metal parts, Locksmith, Details

3. Andrés Vasco - Kitchen and Stainless Steel

4. José Pillajo - Vegetation and Gardening

5. Edy Guillen - Finishes in Floors and Walls

6. Edison Parreño - Sanitary Installations and Equipment

7. Ing. Pedro Ospina - Metallic Structure

8. FALCO - Stove, heating system

Read story in Español

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Stove, heating systemFalco
Floor and screensMaderas Guerrero
Product Spec Sheet
Stove, heating system
by Falco
Floor and screens
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More