Casa Sebastian

Casa Sebastian

Housing
Chuburná, Yucatan, Mexico - Build completed in 2018
Tamara Uribe

Casa Sebastian

Workshop, Diseño y Construcción as Architects

Casa Sebastian is a residence located in the heart of the port of Chuburna in the state of Yucatan. Designed as a rest house where the owners could relax and be in touch with nature during their visits.


The angled design of the entrance invites visitors to take part of a small tour between the vegetation and the wall of lattices that divides the public space from the private until reaching the main door which is made of cedar wooden planks.


By accessing the house you have a general view of the front of the house where the lattice serves as a decorative element by crowning the building as well as being functional by being used as a handrail on the second level and on the rooftop.


The lattices and wall textures are used as a reinterpretation of the characteristic elements in the Yucatec an architecture creating a harmonic play of light and shadows thanks to the different textures.


The social area of the house consists of the kitchen and the living room joined to the terrace by a large sliding door from floor to the ceiling that can be fully opened integrating the inside and outside of the house and offering spaciousness by generating visuals to the garden and the pool.


Most of the decorative materials used are typical of the region; like the crema may a stone of the outer courtyard, the chukum resin of the swimming pool (the resin comes from boiling the bark of a tree endemic to the region and as a result provides the characteristic color blue of the Yucatec an swimming pools), and the pasta tiles that are used in the kitchen, restrooms and stairs to give traditional feeling of the local architecture.


The light color of the walls along with the natural color of the woods aim to project freshness, establish unity with the rest of the materials used in the house to work as a canvas to display art.


In addition of the public area, the ground floor has a guest bedroom with a bathroom. Meanwhile, the upper floor holds exclusively the master bedroom with the main bathroom, both with access to a private terrace over looking the gulf.


The last space of the house is the roof top, which was designed with a steel and bamboo structure to hang hammocks and to protect against the Yucatec an sun in order to generate different atmospheres depending on the activities of the owners.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
EuroventSliding doors
InterceramicFloor StrataGrigio matte
Mosaicos La PeninsularMosaico de pasta modelo XocBichuyPepem
NordikaSuppliers
STRNGManufacturers
Eneco headquarter Rotterdam
next project

Eneco headquarter Rotterdam

Offices
Rotterdam, Netherlands - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter