Casa Vila Mariana
Maira Acayaba
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Hydraulic tileDalle Piagge
MarbleEngenharia do Mármore
LightningLabluz
Cementitious painting: sala de jantar/cozinha e salãoProtécnica
DeckRewood

Product Spec Sheet
Hydraulic tile
Lightning
by Labluz
Cementitious painting: sala de jantar/cozinha e salão
Deck
by Rewood

Casa Vila Mariana

M Magalhães Estúdio I arquitetura e interiores as Architects

PROJECT SIGNED BY M MAGALHÃES ESTÚDIO EMPHASIZES THE MEMORY OF THE HOUSE OF THE 50'S WITH A NEW PROGRAM NEAR NATURE

The original house from the 50s, in Vila Mariana - São Paulo, still preserved elements from the time of its construction. With this project full of memories, M Magalhães Estúdio, which is headed by architect Maria Magalhães, printed new perceptions and perspectives on the new project to emphasize the existing architecture with a more integrated and broad program for the family to enjoy leisure time.

The result is a project that has its set as a differential. An old and poorly preserved house, which has been transformed into a dream home for a family with three young children. For that, it was necessary to integrate the ground floor environments, to restore the existing elements bringing this story back and, the great challenge, to create a third floor that would be used by the children.

This new floor, with a dreamed room for children to play, gained the addition of a load to an existing and old structure, with a new roof made from reinforcements and metallic structure.

As the clients had the desire for the children to grow up very close to nature, the roof gained large pots with fruit trees and the space was thought along with the landscaping, bringing nature close to the family's routine. The hall gained a wide area, lighted, ventilated and with a wonderful view to a square (a dream for those who live in São Paulo), and it became everyone's favorite place.

The new perceptions and looks are some of the most interesting parts of the architecture of the house. In the living room, the wall was peeled and the brick of the original building was exposed, valuing its history and bringing a contemporary identity to the new home. A restoration work was carried out on the sober access stairway to the second floor, removing the painting and rediscovering the beautiful original pink granilite of the house.

The original materials discovered predominate, such as the brick wall in the room or the original wooden floor, which was maintained. In order to compose with the existing ones, a cementitious painting was used in the living room, in the kitchen and on the roof.

The integration of the environments on the ground floor, as in the roof, was a solution to improve the functionality of the project as a whole and cross ventilation helped to improve the thermal comfort of the house.

 

Material Used :
1. Cementitious painting: sala de jantar/cozinha e salão: Protécnica
2. Woodwork: Marcenaria Reis
3. Frames: Grupo Castillo
4. Lightning: Lab Luz
5. Hydraulic tile: Dalle Piagge
6. Marble: Engenharia do Mármore
7. Deck: Rewood

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More