Case Room

Case Room

Architect
Geoffrey von Oeyen Design
Location
Malibu, California, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Kyle Monk

Case Room

Geoffrey von Oeyen Design as Architects

The clients—two attorneys—commissioned an addition of 650 sf to their residence for use as a satellite home office. As Jenna McKnight aptly noted in her story about the Case Room for Dezeen, written prior to the pandemic, the home office has taken on increasing importance in the 21st century as more professionals seek opportunities to work both independently, and with staff, from home. Post-pandemic, the concept of work-from-home has taken on new dimensions, and it is ironic that this project was to be featured on an AIA national convention tour as a prototypical work from home space-- before the Los Angeles convention and tour were canceled and as the owners work from home in the Case Room.

 

The program’s double-height space allows partners and their staff to work either together or remotely. A fireside area serves private client meetings, and ample shelving offers storage for legal documents and office equipment. An elevator provides easy accommodation for clients as well as circulation between the library, powder room, and master bedroom on the lower level, and the media room on the upper level; a new hallway with skylights separates the Case Room from the master bedroom and bathroom, and brings in daylight and access to the exterior. For daytime and evening events, a landscaped exterior patio with built-in benches, a fireplace, fountain, and outdoor kitchen were added.

 

The design challenge of simultaneously separating while connecting the Case Room to the existing house required the negotiation of multiple floor levels both inside and outside of the addition, access to natural light for once exterior facing rooms that became interior, and several circulatory routes that provide owners, staff, and clients differing points of access. The clerestory vestibule to the south, and skylit hall to the west provide access to natural light and acoustic privacy from the living areas, while the discrete mechanical roller shades and electrochromatic glass provide switchable visual privacy when needed. The strict city-permitted height limit made this negotiation all the more difficult, as elevator head clearance was required on the existing second floor level.

 

Clerestory windows capture the north light at the foot of the hillside, diffusing light, orienting the space, and framing views up the hill. The massing of the Case Room, designed as a series of blocks obliquely sliced and assembled in a descending sequence in section, transitions in plan from a vestibule threshold with the existing house to a transposition of the existing exterior wall geometry. The addition is both symmetrical and asymmetrical, and aligns with existing orthogonal and diagonal wall geometries. The serial, symmetrical roof gables, which step down one foot at each progression from the maximum city-defined height limit, align in plan with the major programmatic divisions of the space. The new second-floor landing adjacent to the Case Room, flanked by an elevator to the northwest and clerestory light well to the southeast, frames simultaneous views both into the double-height room and above its roof toward the hillside. The interplay of reflected daylight on the folding ceiling surfaces throughout the day provides a gently modulating, diffused top lighting for contemplative work.

 

The design for this project has been critically reviewed to acclaim by institutions such as the Architectural League of New York, the Princeton Architectural Press, the MacDowell Colony, has been featured by Architect Magazine's Next Progressives, has received an American Institute of Architects Residential Design Award, and has been published in national and international journals such as Dezeen, Architectural Record, and Architizer.

 

Material Used :
1. RSR Steel Fabrication - Steel frame, wood frame, reinforced concrete 
2. G & H Constructors - Exterior cladding, roofing, hardware, interior finishes
3. Fleetwood - Windows metal frame, windows
4. T.L. Shields and Associates - Special elevator doors, hydraulic elevator 
5. Smart Glass - Electrochromatic switchable glass laminate 
6. J&L Draperies - Custom curtains and bench cushions, exterior and interior
7. John Makepeace OBE (UK) - Table and chairs
8. C.L.A. Electric (CLA) - Interior ambient lighting, downlights, exterior wall sconces, dimming system, and other lighting controls
9. C.R. Laurence Glass Guardrail System - Accessibility provisions

Share or Add Case Room to your Collections
Project Credits
Landscape Consultant
Structural Engineering
Energy Consultant
Product Spec Sheet

ElementBrand
Glass Guardrail System - Accessibility provisionsC.R. Laurence Co
ManufacturersEmtek
Windows metal frame, windowsFleetwood Windows & Doors
Product Spec Sheet
Glass Guardrail System - Accessibility provisions
Manufacturers
by Emtek
Windows metal frame, windows
DR. KADE Pharmazeutische Fabrik GmbH
next project

DR. KADE Pharmazeutische Fabrik GmbH

Offices
Ullsteinhaus, Mariendorfer Damm 1, 12099 Berlin, Germany - Build completed in 2018
View Project