Castilho 203

Castilho 203

Architect
ARX Portugal Arquitectos
Location
Rua Castilho 203, Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

Castilho 203

ARX Portugal Arquitectos as Architects

The aim was to design the architectural project for a residential building located on the corner lot of Rua Castilho and Padre António Vieira. Until then, there was an office building – designed by the architect Tomás Taveira – to which the new owner decided to give a new use, apartments, in accordance with the high standards already present in the area. Among other buildings, in the Hotel Ritz.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

The project starts with the initial desire to recycle part of the existing reinforced concrete structure, adapting it to a completely new program and architecture. The logical programmatic desire to include balconies, as well as the finding, through surveys, that the built structure had deficiencies and was far from complying with the current regulations of the discipline, would determine the demolition of a high percentage of the structure, which should be profoundly reconfigured, reinforced, extended.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

The fact that the corner is located in an area where there are several buildings taller than what is common in the city, as well as the proximity of Parque Eduardo VII with a more ambitious scale, largely justify the volume of this tower.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

Assuming this singularity in the urban context, we tried to relate the building with the city in a broader sense, namely with the evocation of openings (present in most buildings), materiality (white stone) and sublimation of the luminosity and lightness so characteristic of Lisbon through textures and surfaces, whose expression varies with the evolution of light.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

The urban relationship also translates into the construction of new possibilities to enjoy the extraordinary surrounding landscape that reaches 360 degrees on the upper floors, either through the creation of large balconies, or through the opening of new openings facing south, towards the Tagus and the Castelo de São Jorge, in what was a completely blind facade.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

Finally, a crucial change is introduced with the change of the building's entrance door, previously on Rua Padre Vieira, to Rua Castilho in the direction of the monumental Parque Eduardo VII, with a scale more coherent with Castilho 203.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

On a smaller scale of language definition, we tried to avoid the idea of ​​ostentation or extravagance, essentially reflecting on notions of nobility and quality of design in the most diverse aspects of the project. Nobility that, in a first perception of the building, is felt in the treatment of surfaces, from the material options, to the detail, where one seeks to explore not so much an idea of ​​ornament, but the expressive potential of matter.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

The almost complete finishing of the facades with Vila Viçosa marble, the entrance in oxidized brass, the balconies lined with anodized bronze aluminum, or the large windows and balconies, are an outward sign of this logic. Inside, the first sign is located in the main atrium, designed with José Pedro Croft, where the space and the artist's work merge, which also incorporates the exterior landscape in games of perception that will challenge the attention of those who walk through that space.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

This aspect is complemented by an extraordinarily demanding work in terms of details, which include several original accessories designed for this work, such as the interior handle of the main door, the spa pool spout and even - although its design is not original for this building - all exterior handles for the building and apartments.

photo_credit FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura
FERNANDO GUERRA | FG+SG FG+SG – Fotografia De Arquitectura

The idea of ​​noble scale is also explored and emphasized in the strong contrast between the stone grid that defines the facades, with a predominance of vertical lines, and the darker and warmer interior, characterized by the application of dark bronze anodised wood and aluminum. In the vertical lines in stone, the introduction of flutes on its surface, emphasize the verticality, elegance and explore the expression of the stone's mineral structure.

Caption
Caption
Caption
Caption
Caption
Share or Add Castilho 203 to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

New Aarhus School of Architecture
next project

New Aarhus School of Architecture

Laboratories
Aarhus, Denmark - Build completed in 2021
View Project