CENTER FOR INTERPRETATION OF THE BATTLE OF ATOLEIROS

CENTER FOR INTERPRETATION OF THE BATTLE OF ATOLEIROS

Architect
Gonçalo Byrne Arquitectos

Oficina Ideias em Linha - Arquitectura e Design, Lda.
Location
Fronteira, Portugal | View Map
Project Year
2012
Category
Cultural Centres
Fernando Guerra

CENTER FOR INTERPRETATION OF THE BATTLE OF ATOLEIROS

Gonçalo Byrne Arquitectos as Architects

OBJECT The Center for Interpretation of the Battle of Atoleiros, in Fronteira, is a cultural equipment intended to raise social awareness on the several perspectives over the battle occurred on April 6th 1384, and its importance in the context of the dynastic disputes between the kingdoms of Portugal and Castela, by the end of the XIVth Century.


Given the impossibility on plotting the Interpretation Centre on-site, in the battlefield area, the City Council approved its plot in the town core, on a location with high visibility and inserted in an urban park system that simulates and evokes the old battlefield. During the visit to the Interpretation Centre, visitors will experience different visual perspectives of the battle field, but also about the history, through its protagonists and authors, led by the hand of the painter Martins Barata.


A large bench, at the end of the exhibition circuit, presents urban park in all its dimensions, rehearsing another exhibition discourse, this made of vegetables and inert elements, a sculptural dimension that simulates the plains and the imagination refers to the Battle of Atoleiros.


MATERIALS The body of the building recalls the tactility of the traditional medieval construction, presenting rough textured surfaces, achieved by the use of pigmented concrete with raw and irregular expression, very close to the primal textures achieved by human hand. This texture is enhanced by interposing lines of schist slabs in the horizontal joints of the building.


As a whole, the building generates a gravitational presence; almost an earth sculpture dyed in its own tonalities, evoking time in the spontaneous patina patterns, resembling a stained vertical battlefield, between a small and a larger body, like the two armies in conflict.


STRUCTURE The combined use of concrete walls and a structure formed by a concrete column / beam / slab system, allowed maximal area exploitation and the display of generous exhibition areas.


Through the completion of consoles the structure had acquired more complexity, allowing lateral glazing and motivating an open relationship between inner and outside areas, between exhibition and urban park.


ENVIRONMENT Portuguese southern landscape has a golden / reddish tone. The reddish wash of the building tries to emulate those colors and patterns, therefore reinforcing a sense of belonging.


Color and textures are also enhanced by the usage of the same pitch used on the urban park paving system, serving as an essential framework for the Interpretation Center, yet reinterpreting the battlefield original landscape.

House in Soutelo
next project

House in Soutelo

Private Houses
Soutelo, Braga, Portugal - Build completed in 2015
View Project