Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
chalet, val d’hérens

chalet, val d’hérens

Architect
savioz fabrizzi architectes
Location
Val d'Hérens, Switzerland
Project Year
2013
Category
Private Houses
Thomas jantscher

chalet, val d’hérens

savioz fabrizzi architectes as Architects

Located in the val d’hérens, the new building, facing due south, enjoys an open view on the valley. The sloping plot offers a natural plateau at its top. Consequently, the building sets up on this flat area, avoiding major land modifications.


The volume is opening out in facets turning towards the major points of view: the village northwest, the valley and the alps south and east. This facade modelling can be read in the inner spaces, which are facing every direction. On the ground floor, the daily rooms are centring around a circulation concrete core leading to the 4 levels and integrating the bathrooms. The slabs are cut around this core, generating visual relations between the floors.


The concrete structure is covered with wood cladding on the upper levels, in reference to the typical barns of the village. The concrete base on the ground floor is distorting to form a large terrace, covered with the superior level overhang.


Inside the chalet, the wood on the walls and the woodworks lead to a warm atmosphere, contrasting with the concrete of the central core.

Share or Add chalet, val d’hérens to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

The Arctic Salmon Center
next project

The Arctic Salmon Center

Cultural Centres
Rørvikveien 48, 8290 Skutvik, Norway - Build completed in 2020
View Project