Chapel in Sierra la VIlla

Chapel in Sierra la VIlla

Architect
Sancho-Madridejos Architecture Office
Location
Villaescusa de Haro, Cuenca, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Hisao Suzuki

Chapel in Sierra la VIlla

Sancho-Madridejos Architecture Office as Architects

In hilly central Spain, in Cuenca, on a rural estate with centenary holm oaks and truffle cultivation, we designed a chapel and a house ensemble for the owning family.

photo_credit Hisao Suzuki
Hisao Suzuki

The chapel is developed from a single curved fold, conceptually and in its approach related to Chapel in Valleacerón. These folds needed to be built in reinforced concrete to ensure they would work in a single and correct fashion. Likewise, structure, shape, and space were developed from the same gesture. Light allows the visitor to appreciate the character of the space itself.

photo_credit Hisao Suzuki
Hisao Suzuki

In this project the curved fold is a response to complex external stresses of a topological action.  It is not an origami; it is a formal topological expression – in structural equilibrium – that responds to these outer strains. It is conceived with an ample entrance, that welcomes, that leads toward a compressed end.

photo_credit Hisao Suzuki
Hisao Suzuki

A big hanging cross in concrete pierces the fold and creates light openings facing certain directions, casting different lights throughout the day, modifying the space inside bit by bit, continuously. The spatial experience is opposite of the one conveyed in the Chapel in Valleacerón.

photo_credit Hisao Suzuki
Hisao Suzuki

We chose the specific location of the chapel so that it becomes a reference point from both the estate and the road leading to it, which spins and circles around the chapel when approaching.

photo_credit Hisao Suzuki
Hisao Suzuki

At the end of the path that leads from the estate’s entrance to the house, stands the chapel. It sits on the top of a small hill, overlooking a valley filled with cherry trees and crop fields, with an ample view of its surroundings.

Caption
Caption
Caption

Team:
Project Leader: Victor Alonso
Design team: Daniel G. Marinas, Elena Mira, Félix Bellido, Peio Erroteta, Gerardo Martín  
Consultants: Germán Ferrández (building engineer), Bernabeu Ingenieros (structure engineer)

Material Used:
1. Formwork System: Ulma Construcciones
2. Custom-Made Formwork Wedge: Tecmolde

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Custom-Made Formwork WedgeTecmolde
Formwork SystemUlma Construcciones
Product Spec Sheet
Custom-Made Formwork Wedge
Formwork System
Featured Projects
Latest Products
News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More