City Beach Surf Club

City Beach Surf Club

Architect
Christou Design Group
Location
City Beach, Cambridge, Australia
Project Year
2015
Category
Marinas

Nightclubs
Douglas Mark Black Photography

City Beach Surf Club and Commercial Development

Christou Design Group as Architects

The project was commissioned through an EOI and invited architectural competition. The brief for the project required a single two storey building comprising of a surf club at ground level and a first floor commercial space - the buildings to be cold shells with fit out by others. The CHRISTOU scheme questioned the brief and offered a composition of buildings framing a public space and views to the expansive coastline. Inspired by the rugged site, and breathtaking views, it pays homage to the lineage of bold buildings along the Perth coastline. The project includes; A dedicated surf club, three commercial tenancies and alfresco decking areas, public toilets, landscape plaza and street, and sea wall constructed to a depth of RL -1.0 extending from the groyne in the south to the boardwalk in the north. The linear surf club with its splayed walls emerges from the southern sand dunes and thrusts itself to the north.


The commercial buildings are located to maximise the coast and ocean views. Appearing as a series of low-slung pavilions from the east; the western vistas to the ocean are maintained. The pavilions, positioned to create a public space, are set back from the surf club and wrap the plaza to the south, creating an internal courtyard for the tenancy and providing wind protection to the public space. The pavilions are aligned to the internal street. The gaps between framing views to the west and creating an arrival zone which allows for the scheme to evolve in the future. Existing pine trees were relocated to create shade within the public space and preserve the character of the landscape on the site. The scheme merges the rugged coastal topography, architecture, and landscape open space, to create a singular expression; land form and built form become one.


Promotional Summary: The scheme has been inspired by the site, the icon, and the beach. The intensification of a coastal outpost, carving out space from the dunes. The project is a composition of commercial development, public space and a new surf club. The design nestles into the site, working the topography to create a sequence of programmatic datums; transitioning from arrival, hospitality, public space, promenade and beach. At all times the lure of the ocean is present through framed and expansive views of this iconic destination. The commercial buildings address the street - broken to capture views of the coast, the groyne and lookout tower. The buildings, crafted as a series of transparent pavilions, allows at all times views through the internal spaces to the ocean. The public space cascades from south to north, beginning as a protected courtyard, opening into a protected amphitheatre with full views to the beach northward. The surf club hidden from view on arrival emerges from the southern dune as a low-slung angled wall projecting itself north onto the beach. The wall providing shelter and amplifying the sound of the ocean along the promenade. The project fuses the beachscape, landscape and architecture as one.


Hazegras Fort
next project

Hazegras Fort

Private Houses
Knokke-Heist, Belgium - Build completed in 2016
View Project