Ciutat Vella apartment

Ciutat Vella apartment

Architect
YLAB arquitectos
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Apartments
Tobias Laarmann
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Living room lounge chair and pouf Gin; Living room center table Stockholm; Living room auxiliary tables StockholmPunt MoblesSTOCKHOLM
Tate StoolsCappellini
Ro armchair and ottomanFritz Hansen
Lighting - Downlight Minigrid In Trimless ReoDelta Light
ShowerDrain CACO
Flooring - K2 cement floorArdex-Pandomo

Product Spec Sheet
Living room lounge chair and pouf Gin; Living room center table Stockholm; Living room auxiliary tables Stockholm
Tate Stools
Ro armchair and ottoman
Lighting - Downlight Minigrid In Trimless Reo
ShowerDrain C
by ACO
Flooring - K2 cement floor

Ciutat Vella Apartment

YLAB arquitectos as Architects

The project consists of the interior reform of a home in the Barcelona district Ciutat Vella, newly acquired by a Dutch couple as an occasional residence. Located on the attic floor of the building, the home escapes the bustle of the neighborhood and captures a sky view overlooking the trees of the town hall square.


The owners wanted to convert the original space, dark and divided into numerous rooms, into a predominantly diaphanous space full of light and neutral colors suitable for their art collection and Nordic influenced furniture.


The intervention proposes the creation of a large central space through the support of the load-bearing walls of the home. This creates an atmosphere in which kitchen, dining room and living room coexist, with finishes that extend to the rest of the house, like that of the continuous gray cement pavement and the recovered vaulted ceiling in a white finish.


Simultaneously, the partitions that converge on the frontal facade are eliminated, which are then replaced by sliding doors and furniture to separate the master bedroom and the study located at the two extremes. This gesture allows for the creation of an axis along the whole of the facade, making the light between diffuse through the various windows, generating a particular sense of calm.


The central space is dominated by a large island located in front of the iron windows that separate the kitchen from a gallery with auxiliary spaces. The island is veneered in recomposed walnut and the work area is finished in a hammered black granite countertop. The other half of the island is a bar-height dining table equipped with Capellini stools.


In front of the kitchen, the living room is furnished with modular sofas and tables by Punt and a sofa by B&B. They are grouped around a painting by Iñigo Arregi and are placed on a large rug by Nani Marquina.


To one side, a custom-made bookcase separates the study, which can be made more intimate by a sliding door finished in the same wood as the island. The study is furnished with a reading chair and ottoman by Fritz Hansen, a worktable by New Bordonabe and a chair by Prouvé.


On the opposite side, a wall surface with two sliding doors separates the bedroom from the living room. The bedroom has a large white lacquered wall to wall wardrobe and gives access to the only bathroom in the home. The bathroom is equipped with furniture and fixtures by Unibaño y Cristina Bossini. The shower is complete with linear drainage by ACO and graphite colored tiles. An iron door with translucent glass gives access to the rear gallery that communicates with the inner courtyard of the block.

This story is available in multiple languages
Share or Add Ciutat Vella apartment to your Collections
Products used in this project
1217 Main Street
next project

1217 Main Street

Offices
1217 Main Street, Suite 500, Dallas, Texas 75202, USA - Build completed in 2017
View Project