Argentona apartment

Argentona apartment

Architect
YLAB arquitectos

Carl Hansen & Søn
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
YLAB Arquitectos Barcelona
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Electrical accessoriesGira
FlooringLevantina
Bath accessories and sanitary wareVOLA
LightingDelta Light
Bespoke kitchen furniture and kitchen appliancesFranke Home Solutions
Wall finishingsNEOLITH by TheSize

Product Spec Sheet
Electrical accessories
Flooring
Bath accessories and sanitary ware
by VOLA
Lighting
Bespoke kitchen furniture and kitchen appliances
Wall finishings

Argentona apartment

YLAB arquitectos as Architects

The project consist of the remodel of an apartment located in an old building in Barcelona’s Gracia district. The former 90 m2 apartment, was heavily partitioned with up to 6 rooms and gave off a dark appearance with almost no connection with the outdoor space. The new owners, a Norwegian couple in love with design and with the city of Barcelona, had understood the potential of its sunny inner courtyard covered with ivy vines, and chose to buy it as their holiday residence. They wanted to transform it in a bright and open space and create a semi-exterior garden to overcome the lack of an outdoor space.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

YLAB Arquitectos proposed a concept that frees up the space through important structural changes, opening the façade to the inner courtyard and recovering the historical gallery to revamp it as a gallery garden.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

The new layout revolves around a central open L-shaped space, connected to the gallery-garden and the inner courtyard. The couple’s suite, equipped with large natural wood cabinetry, which integrates a folding table dresser, is placed in the inner area. The suite has its own bathroom that can be accesed as well through a second door from the communal area, serving as guest bath. The layout concept is developed from the segregation of the classical functions into different subzones, more aligned to the owners’ particular way of living.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

Thereby, the kitchen-dining is disintegrated into four sub-zones: the cooking and the washing zones, both in contiguous spaces inside a cabinetry at the front of the communal space; the breakfast zone, in a second angled cabinetry, with hidden space for little kitchen appliances and a removable worktop; and the winery/bar zone, in a third cabinetry closer to the living room. All these zones revolve around this central space, furnished with flexible furniture islands, such as the dining table and the lounge chairs, that compliment each other.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

The kitchen spaces are integrated into a perimeter cabinetry in natural light oak wood and provided with sophisticated fittings by Blum. Large concealed doors hide the open kitchen workspaces, finished in white Neolith and natural wood. and the large kitchen appliances such as the Novy hood, chosen because of its integration capacity. The living room is also divided into an inner zone, furnished with Carl Hansen lounge chairs and table, and a semi-exterior zone in the gallery-garden, furnished with Butterfly chairs and Kettal table. All were delivered by Gunni Trentino and decorated with Serax and Materia Barcelona pieces.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

In the same way, the office space is divided into a desk area with a computer within the living room shelf system, and a movable desk with storage inside the vestibule area cabinetry.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

The gallery, featuring double windows both to the exterior and the interior, is also an open use space that can be used in different ways. Two large facing custom built planters, in the same natural sand stone as the floor, contain a lush garden that can be taken care of at a distance thanks to the Gardena Smart watering technology, totally concealed inside the planters.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

The apartment achieves maximum storage due to the large floor-to-ceiling cabinetry at the perimeter and in substitution of the partition walls. The oak wood cabinets alternate with white lacquer wall clads, that allow for a flush installation of the swinging doors or hide the sliding doors, and indeed separate the different ambients in a subtle way. Both materials, wood and lacquer, combine to perfection with the protected natural Capri sandstone by Levantina that reflects the natural light and adds a warm cream tone.

photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona
photo_credit YLAB Arquitectos Barcelona
YLAB Arquitectos Barcelona

The project features minimalistic designed E22 electrical accessories by Gira that enable an easy control of the lighting system.

Caption

 

 

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More