Co-Preneur Workspace

Architect
ADDA Architects
Location
Surat, Gujarat, India | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

Co-Preneur Workspace

ADDA Architects as Architecture & Design

Located in Surat, an office-scape of 3,500 square-feet floor plate for a Real Estate company, was recently completed by the team of ADDA Architects. The project explores the future of working culture designed to promote wellness and collaboration through design dialogues in its simplest form. 

photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah
photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah

Based on the brief given by clients, the space is shared by three main cabin areas for three brothers who believe in the thought of ‘co-preneur workspace’ - a work-play space for entrepreneurs to ‘grow’ together. The idea was to facilitate a routine, a lifestyle inside an office space. Hence, the interior responds to the contemporary outlook towards designing the space that is collaborative in nature rather than the cubicle set-up. The challenge was to create versatile spaces for different activities within a single floor plate and to reduce noise reflections through situational acoustic design.

photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah
photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah

The space is split mainly into two zones, separated by an interactive passage. Towards the west are formal spaces like reception and waiting area, cabins and meeting rooms that offer the surrounding city views. Whereas, the east side of the floor accommodates an informal zone that alleviates the casual communications. It includes a coffee bar, pantry, cycling theater, refreshment area separate for both men and women as well as accounts and sales units. A large gym area sits towards the end of the office- usually a space for shared wellness activities. Overall, these zones are designed to cater to the comfortable working environment that has a recreational feel to them. The design concept also celebrates and reflects the uniqueness of its linear layout with a small cozy kid space at the intersection of all the other spaces. 

photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah
photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah

The floor plan feels open due to integration of a minimal material palette. “We want a workspace with materials that are simple yet aesthetically appealing”, expresses the client. So the color scheme reflects neutral tones such as the white walls make the space feel more open and airy while the concrete and wood accents make the space feel grounded. Customized precast concrete panels are used as prime material, while to evoke nostalgia the use of terrazzo printed tiles for flooring is done, except for the formal areas. All the three main cabins and meeting room have wooden floors creating a sense of warmth within. Perforated ceiling sheets are used in the entire office for better insulation. Although the ceiling height is low, the light fixtures were designed in a way that they don’t hinder one’s eye-sight.  The combination of metal and finely finished teak wood furniture gives an elegant look to the whole workspace. 

photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah
photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah

Contemporary decor and original artworks complement the space. All the furniture pieces are customized based on the needs of clients. Yet, one of the interesting pieces of furniture is the conference table near the pantry area. Made entirely with wood with an intricate engineering design, it allows you to separate the designed modules, each useful as coffee tables for three as well. 

photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah
photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah

Overall, the concept of co-living and cooperative working environment by integrating recreational settings within the workspace is brought to life in a harmonious way.

photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah
photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah

Team:

Architecture & Design: Adda Architects & Urban Designers

Other Participants: Yashvi Decorator 

Photographer: Photographix | Sebastian  zachariah

photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah
photo_credit Photographix | Sebastian  zachariah
Photographix | Sebastian zachariah

Materials Used:

Wall cladding: Precast Concrete Panels (Concreexpo)

Flooring: Granamite Terrazzo Flooring (Stone World)

Doors: Alluminium Profile Glass Door (Unimapple Modutech)

Interior lighting: Concealed Led Lights, Alluminium Profile Lights (Smartlight

India)

Interior furniture: Wooden Furniture (Pocho Living)

Ceiling: Gypsum Acoustic Ceiling 

Caption
Project Credits
Architecture & Design
Product Spec Sheet

ElementBrand
Precast Concrete Panels Concreexpo
Wooden Furniture Pocho Living
Concealed Led Lights & Alluminium Profile Lights Smartlight
Alluminium Profile Glass Door Unimaple
Product Spec Sheet
Precast Concrete Panels
Wooden Furniture
Concealed Led Lights & Alluminium Profile Lights
Alluminium Profile Glass Door
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More