Code house

Code house

Architect
Bangkok Project Studio
Location
Charoen Krung, Bangrak, Bangkok, Thailand
Project Year
2011
Category
Housing
Spaceshift Studio

Code House

Bangkok Project Studio as Architects

Situated in the heart of the Bangkok CBD, the program consists mainly of two units the primary old style architecture built during the reign of King Rama VI, and an extension in the form of a new house. The limitations in terms of a unique exterior structure and complex interior elements are solved by the architect following the concept of simplicity

Sustaining the whole architectural construction, which was the owner's intention, the architect began with ordering the interior details, then creates a flow of space by absence in the interior structure as much as possible, and selects suitable material and colors to show the interior structure represented by characteristics of void and solidity.


Consequently, when entering inside, the linkage of space expands horizontally and vertically. The common space, a living room and dining room are set as open plan, which is flexible and brings about continuity of indoor and outdoor spaces. The ceiling of the living room is opened up into double space and the connection inside the two buildings is done by the use of stairs that function as a vertical connector and passageway.


To release solidity, density and provide lightness to the whole image of the structure, unnecessary details such as primary beams are withdrawn. The architect uses louver glass with steel frame in three shades for receiving natural light during the day affecting the outside in terms of aesthetic value, also, in addition, generating good air circulation. For lighting design, indirect lights are set in several parts of the house to create a gentle and warm mood.


Moreover, the architect's intention is to reserve and reveal primary elements in the old building, such as wooden components and brick walls, by cracks the cement surface and applies grey color to expose the truth of the brick material. The architect also utilizes concrete blocks for the rest of the wall to disclose distinctive impact between the old and the new materials, yet harmonizing them by use of grey color, which not only balances the different effects but also emphasizes the true feature and color of the components. The significant architectural and interior elements of the two houses are in perfect dialogue between the traditional Thai shop house and contemporary building, which shows that unique integration of the old and the new designs can be combined harmoniously.


Material Used:

Louver Glass With Steel Frame In Three Shades.

Share or Add Code house to your Collections
Project Credits
SpicyNoSpicy
next project

SpicyNoSpicy

Restaurants
Velyka Vasylkivska St, 114, Kyiv, Ukraine - Build completed in 2018
View Project