Collective housing Torrero Building

Collective housing Torrero Building

Architect
Domper Domingo Arquitectos
Location
Avenida Nuestra Señora del Pilar, 7-9, 22400 Monzón, Huesca, Spain
Project Year
2018
Category
Private Houses

Collective housing Torrero Building

Domper Domingo Arquitectos as Architects

Free promotion project, a multi-family housing block is developed, organized into four floors above ground (ground floor, first floor, second floor and third floor) and two ground floor (basement and semi-basement). The block consists of 15 homes located on the ground floor and raised floors; by three premises located on the ground floor and semi-basement; and for a garage and storage area located in the basement and basement. The maximum surface area of ​​occupation is 928.11 m2 in the basement and the total constructed area is 4,174.70 m2.

 

The project strategy stems from the three fundamental conditions that the site has; the urban situation of limit, the unevenness between access levels and the preservation of the historical-patrimonial value of the pre-existing building. In the face of these conditions, two project criteria or modes of action are established:

 

The project strategy stems from the three fundamental conditions that the site has; the urban situation of limit, the unevenness between access levels and the preservation of the historical-patrimonial value of the pre-existing building. Faced with these conditions, two project criteria or modes of action are established:

 

The boundary situation is treated seeking its permeability; A new “point of contact” will be generated between the new city (Avda. del Pilar) and the old one (Miguel Servet). This new opening tries to improve the situation of isolation of the central zone of Miguel Servet Street (patent in the lack of commerce, of occupied houses, ...).

 

The idea of ​​making the building permeable to the crosswalk is permeable, has to be made compatible with the existing difference between the slopes of both streets. To do this, this “step” will be treated looking for the urban dimension of the sequence of elements that compose it: the passage, the square (patio), the stands (stairs) and terraces (landings). This sequence that crosses the building reinforces the idea of ​​continuity of urban space, and therefore that of permeability of the limit.

 

On the other hand, the action aims to re-value the pre-existing building; not only as a material restoration of the facades, but as a "re-enable" to the building for its original use (noble house), understanding the essence of its elements and returning them to the state of "use load" for which they were built. This strategy derives in several concrete project decisions:

 

-Maintain the "spatial essence" of the noble house; The main entrance cover is recovered as a public entrance and the relative position of the slabs in front of the facade is maintained, thus preserving the spatial properties (height, volume, ...) of the spaces directly linked to the facade gaps.

 

-Post value of facades; The new facades will be designed as a “bottom” performance, following the compositional and material standards of the old town, trying to value the extraordinary (the cataloged facade) compared to the ordinary (new projected facades), avoiding the continuity solution from the preexisting facade to the new ones.

 

SQUARE:

Prior to the development of an area intended for public use, the possibility of consolidating this space was assessed with the building attached to Casa Torrero collected in a project phase thereof by the property. Currently, it is possible to relate the emptying of this space for public use with the historical evolution of the city, highlighting the old layout of the medieval Christian wall.

 

One of the main points to consider when developing the project is the presence of the medieval Christian wall on the northern edge of the area, the head of the wall is located at the same altitude as the sidewalk of the Avenida del Pillar.

 

Being a space understood as a widening of the Avenue and serving the pedestrian flow towards Miguel Servet Street and rolled into the Torrero Building, a platform is located coinciding with the current slope of Avenida del Pilar, the laid paving continues in the outer space on the ground floor of the “Torrero” building that connects with Miguel Servet Street, to give continuity to the proposed pedestrian flow.

 

On said platform and in order to be able to visualize the existing wall, former foundation base for the building, a plan is generated at a lower level simulating the excavation of the land to see the foundation of the building, this is formalized with the presence of slopes which will include the urban furniture of said space.

 

At the intersection between the continuous platform of tile floor without bevel color and the excavation paved with continuous rubber, an element emerges that will be the urban furniture, born as a vertical wall, maximum height 60 cm at the highest point, materialized with a sheet of corten steel type metal material.

 

The medians are understood as a limit of the scope, in the case of the mediator with the building of Avenida del Pilar nº5 it is considered another facade of said building that falls on the public space, therefore, it will be treated with the materials corresponding to the facades and a vertical landscaping will be installed on a part of its surface.

 

On the other hand, on the western edge, there is the courtyard of the building that falls on Miguel Servet Street No. 18, so that an edge element is arranged following the slope morphology.

 

Material Used:

1. Carpinteria Aluminio exterior: Cortizo

2. Sistema fachada pasante: Geohidrol

3. Pavimento Plaza: GLS prefabricados

4. Jardín Vertical: Terapia Urbana

5. Iluminación plaza: Luxiona

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Carpinteria Aluminio exteriorCortizo
Sistema fachada pasanteGeohidrol
Iluminación plazaLuxiona
Product Spec Sheet
Carpinteria Aluminio exterior
by Cortizo
Sistema fachada pasante
Iluminación plaza
by Luxiona
Statoil regional and international offices
next project

Statoil regional and international offices

Offices
Fornebu, Bærum, Norway - Build completed in 2012
View Project