Concrete Blonde

Concrete Blonde

Architect
Carter Williamson Architects
Location
Sydney NSW, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Katherine Lu

Concrete Blonde

Carter Williamson Architects as Architects

Do it once and do it right. That was the attitude our clients brought to the home. Our response, Concrete Blonde, is designed as an architectural jewellery box that unfolds and reveals itself from a tight 5m wide heritage facade with a south-facing yard into a generous, light-filled, and warm home.

 

Concrete Blonde is an architectural jewellery box. It is an updated Annandale cottage that unfolds from a modest heritage façade to a generously spaced home, warmth expressed through earth tones and natural materials, capturing light through its skylights and courtyard well.

 

The living space flows into the home’s kitchen and dining area, black sliding glass doors dissolve away to connect the kitchen to the rear courtyard. These four spaces, outdoor, kitchen, living and dining coming together as one, creating the heart of the home. To facilitate light, a tile lined and plant-filled courtyard is the mediator between the homes’ living and private spaces, one side addressing the main living area, the other addressing the bathroom, stairs, and providing bench seating facing the kitchen and living room - a place to sit with family and talk. We allowed light to flood through the home by carving a curved void situated above the lounge, allowing natural light to pierce the shared living and dining space, creating a calm, contemplative environment.

 

A palette of concrete and light brick were used along with custom timber furniture. The kitchen bench transitions seamlessly to bench seating and dining in Concrete Blonde’s kitchen, Tasmanian oak cabinetry and joinery finished in Dulux White Cabbage compliment the dark-green leather upholstered bench seats. The table is a collaboration between Carter Williamson and Will Brennan, an Orange-based furniture designer. The greens through Concrete Blonde are a nod to the native gumtrees swaying in the backyard, the homes former kitchen colour, and memories of our clients extended family homes in Greece.

 

Carter Williamson Design Team
Principal Architect: Shaun Carter
Architect: Ben Peake
Interior Design: Julie Niass

Builder: Andrew Burton Constructions
Landscape: Melissa Wilson Landscape Architect
Photographer: Katherine Lu
Joiner: Krafty Cabinets
Bricks: Brickworks Building Products
Custom Furniture: Will Brennan Designs Dining Table and Coffee Table, Thonet Chairs
Lighting: Archier, Coco Flip

This story is available in multiple languages
Share or Add Concrete Blonde to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ChairsThonet
LightingCoco Flip
ManufacturersDulux
Product Spec Sheet
Chairs
by Thonet
Lighting
Manufacturers
by Dulux
Floating Walls Residence
next project

Floating Walls Residence

Private Houses
Bangalore, Karnataka, India - Build completed in 2019
View Project