Confucius Institute

Confucius Institute

Architect
Robin Lee Architecture
Location
Dublin, Ireland
Project Year
2018
Category
Universities
Donal Murphy
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Tiles - GlobalMosaMosa Global Collection
Curtain wall systemReynaers Aluminium
Carpet - Heuga 727 Oyster & Palette 2000 MinkInterface
Timber flooring - Black Oak plank ultra matt HarmonyJunckers
Cubicles - UnityAmitage Venesta
Stone Systems - Stone cladding - 40mm Jura LimestoneFranken-Schotter

Product Spec Sheet
Tiles - Global
Curtain wall system
Carpet - Heuga 727 Oyster & Palette 2000 Mink
Timber flooring - Black Oak plank ultra matt Harmony
Cubicles - Unity
Stone Systems - Stone cladding - 40mm Jura Limestone

Confucius Institute

Robin Lee Architecture as Architects

The brief for the Confucius Institute for Ireland was for a 2,000m2 new building on the UCD Belfield campus. The building functions as an educational and cultural facility and is jointly funded by the Chinese and Irish governments. It is a joint venture between the Office of Chinese Language Council International (Hanban), Renmin University of China (Beijing) and UCD (Dublin). The building provides accommodation for a range of teaching, learning, research, training activities and administration. Publicly accessible facilities include a library, auditorium, restaurant and display galleries.


A key requirement was that the building should be sensitive to the surrounding context to integrate effectively with the UCD campus. Won in an international design competition organised by the RIAI, the scheme aims to be timeless and inclusive as well as belonging to eastern and western cultures to facilitate cultural sharing and exchange. The design is inspired by Chinese courtyard buildings as well as cloisters found in western architecture, where learning and contemplation are linked with the ritual of walking, and student wellbeing is enhanced by proximity to nature. Located on a greenfield, lakeside site at the heart of the University College Dublin (UCD) campus, the 2,059m² building takes the form of a tiered glass pavilion in the landscape, designed to complement the scale and character of the existing campus while making subtle reference to forms and treatments associated with Chinese culture. The external form consists of a series of square floor-plates stacked vertically, each one progressively smaller than the one below, creating a ziggurat form analogous to traditional Chinese building forms.


This arrangement makes each floor legible and creates an open, generous ground floor level while delivering a human-scaled building within a setting of four gardens inspired by Chinese landscapes. The building is organised over three levels around a central atrium. The ground floor accommodates social spaces required for the Confucius Institute, including the 100-seat auditorium, display galleries, library and restaurant. The arrangement allows these functions to be used independently of the dedicated teaching and research spaces on the first floor, and administration and conferences spaces on the second floor. Materials are limited on the ground floor to sandblasted Jura limestone, glass and European oak. The upper floors introduce a gold-anodised aluminium, detailed with a lattice pattern abstracted from traditional Chinese motifs developed following research visits to Beijing and Suzhou. It creates a shimmering appearance in the daylight hours and animates the building like a lantern at night and during the winter months.


Material Used:

1. Reynaers - Curtain wall system

2. United Anodisers - Anodising - Regency Gold

3. Stone Systems - Stone cladding - 40mm Jura Limestone by Franken-Schotter with

sandblasted finish

4. Junckers - Timber flooring - Black Oak plank ultra matt Harmony

5. Franken-Schotter - Stone flooring - 40mm Jura Limestone with sandblasted finish

6. Interface - Carpet - Heuga 727 Oyster & Palette 2000 Mink

7. Venesta – Cubicles - Unity

8. Mosa – Tiles - Global

Share or Add Confucius Institute to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Dee and Charles Wyly Theatre
next project

Dee and Charles Wyly Theatre

Cultural Centres, Exhibitions and Theaters
Dallas, United States - Build completed in 2009
View Project