Coopworth

Coopworth

Architect
FMD Architects
Location
Bruny Island, Tasmania, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Dianna Snape
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom TapwareSussex Taps
Scala
Circa
Ensuite TilesArtedomus
Inax Yohen Border
Bathroom Tiles: Minokoyo White/GreyAcademy Tiles
LightingArtefact Industries
Kitchen SpoutAstra Walker
LightingBeacon lighting

Product Spec Sheet
Bathroom Tapware
Circa, Scala by Sussex Taps
Ensuite Tiles
Inax Yohen Border by Artedomus
Bathroom Tiles: Minokoyo White/Grey
Lighting
Kitchen Spout
Lighting

Coopworth

FMD Architects as Architects

Nestled in the rural surrounds of Bruny Island, Tasmania, Coopworth is a contemporary interpretation of a country farmhouse. The site’s resident Coopworth sheep, the wide-ranging views to the water and mountain ranges beyond, as well as the weathering red lead shacks dotted over the island provide an ever-changing landscape with which the house converses.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

The footprint of the house is consciously constrained to maximise arable land yet maintains generosity in its thoughtful internal arrangement. Internally, the contrast of lofty volumes and snug spaces are accentuated by a utilitarian palette of plywood linings and concrete floors, drawing focus to a dramatic ceiling lined with Coopworth wool from the property. Sealed with clear, polycarbonate corrugated sheeting, the wool adds to the thermal performance, while celebrating the agricultural connections as an abstract wool fresco.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

The northern elevation establishes a rhythm of window niches, capturing the view. Frameless windows are pushed to the edge of the floorplate to embrace wild winds and rains - at once immersed in the beauty and brutality of the weather and well protected from it.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

On the western elevation, the ubiquitous chimney stack seen on the historic shacks is reimagined as a sunken bath, thus connecting the bather to the surrounding paddock and resident sheep, as well as long views to the bay beyond.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

While designed to accommodate two principal occupants, the house can be opened up to host family and friends through creative interpretations of Australian verandah sleepouts and caravan bunk beds. Window bays are bordered with sunken beds; a camping-like arrangement nurturing familial connections. An attic-like mezzanine serves as study space and guest bedroom, while an additional plywood-lined bed is discreetly integrated amongst a wall of joinery. Bespoke details, including a folded steel firewood stand and leather-wrapped bathroom fittings, add further interior grain.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

The house addresses accessibility, longevity and sustainability. In-ground trenches eliminate roof gutters, while all but one roof penetration is removed, mitigating leaks and fire risks. Compact spaces that can be closed off when not in use significantly reduce heating and cooling demands. UV heat and radiation is absorbed by the ‘internal eave’ of day beds in peak summer, while concrete floors, wool-lined ceilings, operable ventilation panels and ceiling fans effectively moderate temperatures. A large solar array and water tanks on the nearby farm sheds provide a self-sustaining water and power supply, while an efficient, slow-combustion wood fire is the main source of heating. Spaces are designed for universal access, with consideration of family with disabilities and the couple’s potential future needs. 

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

The house’s lightweight construction eased transportation of building supplies to the remote site, while local trades were called upon to reduce travel and build ties with the community. Natural and locally sourced products were favoured, including plywood and recycled timber. Furniture and LED lighting is locally designed and made. Charred timber sculptures by local first nation artist, Robby Wirramanda, provides an arresting, site-specific addition protecting the septic field from farm machinery, reiterating the balance between the pragmatic and poetic within the landscape.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More