Costa Mesa Donald Dungan Library

Architect
Johnson Favaro
Location
Costa Mesa, CA, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Libraries
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
All Glass Operable PartitionKLEIN europe
Windows manufacturerVITROCSA
StorefrontKawneer
Trifab VG 451
TilingFIANDRE ARCHITECTURAL SURFACES
Calacatta Elite
TilingIRIS CERAMICA
Quartzite Dorada
Accessible FlooringTate Inc
Concore

Product Spec Sheet
All Glass Operable Partition
Windows manufacturer
Storefront
Trifab VG 451 by Kawneer
Tiling
Calacatta Elite by FIANDRE ARCHITECTURAL SURFACES
Tiling
Quartzite Dorada by IRIS CERAMICA
Accessible Flooring
Concore by Tate Inc

Costa Mesa Donald Dungan Library

Johnson Favaro as Architects

The Costa Mesa Donald Dungan Library is one part of the larger Lions Park Project which includes construction of the new 22,500-square-foot library, renovation of the existing 8,000-square-foot library building in the park to become a new community meeting center seating 300 people, re-development of a portion of the 10-acre Lions Park and construction of a new park cafe.   

 

The architecture of the new library channels flamboyant mid-20th century modernist architecture, but also looks back several hundred years to the austere and sublime beauty of California’s missions, models of exuberant yet restrained grandeur accomplished with economical means.

 

A park master planning effort preceded the design and construction of the library. Smart land use planning yielded an additional acre of park open space in this dense urban neighborhood. The compact two-story configuration of the new library, removal of an existing surface parking lot from the park interior, removal of an outdated single story 70’s era community meeting center and re-purposing of the existing 8,000-square-foot library building as the new community meeting center enabled the creation of new open space. 

 

The new park is an extension of library programming providing shaded outdoor reading gardens and plentiful seating for work, study and social gathering. The great lawn and surrounding promenades also host event space for book fairs, outdoor movie screenings, theater-in-the-park, as well as providing a new venue for farmers’ and craft markets. The ground floor Children’s Library opens directly to an outdoor learn/play area that in turn connects to a children’s playground in the park. The Marketplace at the ground floor entrance features new book arrivals, automated self-check stations, a customer service desk and a Friends-of-the-Library book sale area that is prominently located at the central stair and elevator that provides access to the second floor collections and seating.  The library building contains two community meeting rooms, completing with the new community meeting center a public meeting and event center for this neighborhood.

 

Material Used :
1. Chemstar – Portland Cement Plaster – Type S Lime
2. Kawneer – Storefront – Trifab VG 451
3. Super Sky Products – Metal Framed Skylight – Extruded Aluminum
4. Klein – All Glass Operable Partition – Extendo 2
5. Pulp Studios – Decorative Glazing – Custom Graphic by Johnson Favaro
6. Starphire Glass – Glazing – Solarban 60
7. Vitrocsa – Sliding Glass Wall – Sliding Collection
8. Fiandre – Tiling – Calacatta Elite
9. Iris Ceramica – Tiling – Quartzite Dorada
10. Tate – Accessible Flooring – Concore 

Project Credits
Interior Design / FF&E
M/E/P Engineering
Civil Engineering
Structural Engineering
Peppermint Grove Bungalow
next project

Peppermint Grove Bungalow

Private Houses
Peppermint Grove Western Australia, Australia - Build completed in 2019
View Project