County Elementary School

County Elementary School

Architect
Vector Architects
Location
Tianjin, China
Project Year
2009
Category
Primary Schools
Shuhe Photo

County Elementary School

Vector Architects as Architects

Our goal is to establish a unique place within the school that encourages interaction between the students and teachers through their daily learning and teaching life. The basic program consists of 48 classrooms, a number of special program classrooms, cafeteria, training gymnasium, administration areas and an outdoor exercise field.


The design process starts with an analytical research of the spatial pattern of interactive activities, both in plan and in section. A series of physical study model were built along the process, in order to seek the most reasonable spatial and programmatic layout. Eventually the best location of the primary interactive space is discovered to be on the 2nd floor, sandwiched by regular classroom floors, and connected to the skylight through the central atrium, where natural ventilation were maximized. The space is defined by the surrounding special program classrooms, and extends itself to a green roof deck at the south side, which is also the pivot point of the site arrangement. The deck connects to the main school entrance, the outdoor fields, and different parts of the building at different heights by stairs, ramps and bridges. Such a “Platform”, consisting of indoor space and outdoor deck, not only generates and amplifies energy of interactions, also adds visual characters to the exterior building appearance because of the application of distinctive materials and space modules.


A series of green technologies are proposed in this project, such as geothermal system, storm water management, green roof, permeable landscape, passive ventilation, maximized natural daylight, recycled material and etc.

Share or Add County Elementary School to your Collections
Project Credits
House in a park
next project

House in a park

Residential Landscape
Binningen, Kronenplatz, Binningen, Switzerland - Build completed in 2013
View Project