Cour Saint Cyp

Cour Saint Cyp

Architect
Taillandier Architectes Associés
Location
Toulouse, France | View Map
Project Year
2021
Category
Housing
Nicolas Da Silva Lucas

Cour Saint Cyp

Taillandier Architectes Associés as Architects

The Cour Saint Cyp project is the construction of 31 new collective units, situated on the Garonne River’s left bank, in the heart of central Toulouse (Occitanie region, France).

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

The building forms a simple volume situated along rue Joseph Vié, in the historic quarter of St-Cyprien. The project has taken into consideration the urban continuity of the road, with an analysis of the existing façades, in order to emphasise their architectonic elements. Our approach is not to create an architectural event, but to make a subtle insertion that reinterprets the vernacular architectonic elements, in a contemporary way.

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

The building is cut by two openings that house the loggias of the apartments and have an anthracite cladding that continues into their ceilings, to accentuate the rhythm made by the three brick volumes on the road-side. We propose a fragmentation of the building’s volume, in relation with the historic houses and buildings of the area. The treatment of the façades is identical in its fenestration— the articulation of the enamelled bricks set at 45° —  but is differentiated by three brick colours that further accentuate the three-volume composition. The re-established historic urban rhythm rests on a half-level plinth, along the road. This is stone-clad and in the central building volume becomes full height to demarcate the main entrance. In this way, the dual aspect ground-floor apartments gain road-side privacy for the bedrooms, while the living areas open onto the private rear garden. The arrangement gives the entrance hall an additional half-level in height, in keeping with the required ‘bourgeois’ status of the building. This central volume has a higher quality in its detailing, with the articulation using enamelled bricks at 45° and with the full height stone cladding.

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

Similarly, to the plinth and main floors, the top floor, treated in zinc, contributes to the distinction between the three volumes. The lateral attic volumes are recessed, relative to the road façade. The central volume attic comes forward to meet the road façade, creating the roof slope belonging to two top-floor apartments. Each loggia and the windows are inserted in anthracite metal frames which create an abstract geometric grid on the façade. This strict contemporary order echoes the classical proportions of the quarter’s 18th century façades.

photo_credit Taillandier Architectes Associés
Taillandier Architectes Associés
photo_credit Taillandier Architectes Associés
Taillandier Architectes Associés

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

10 white kitchens showing smooth and radiant surfaces
28 Nov 2022 News
10 white kitchens showing smooth and radiant surfaces

Minimal, light and clean, white kitchens pose a popular choice amongst designers. From making tigh... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More