Daita Project

Daita Project

Architect
Ryuichi Sasaki/ SASAKI ARCHITECTURE
Location
Setagaya-ku, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
Takumi Ota Photography

Daita Project

Ryuichi Sasaki/ SASAKI ARCHITECTURE as Architects

Daita Project is a residential complex consisting of 16 apartments located in a quiet residential area close to a main road in Setagaya-ku in the Western part of Tokyo. The site is located in a hilly area dotted with L-shaped mansions surrounded by trees.  

 

An L-shaped space was created resembling the nearby mansions. Plantings are used at the building’s exterior reflecting the nearby natural green spaces. Three maisonette units face the street and step in relation to the natural slope of the property. The upper floors utilize the height difference provided by this slope to create a diverse sectional profile. The dwelling units span the depth of the site and access the surrounding scenery which resembles the natural landscape surrounding the nearby mansions. This access to nature is felt and experienced by utilizing the different heights of the dwelling units.

 

L-shaped colored stainless steel openings are dispersed along the facade penetrating the outer and inner wall surfaces creating a feeling reminiscent of the surrounding green area and references the existing trees nearby. Studios are arranged above the maisonettes and their ceiling heights gradually change along the sloping street while the roof follows in kind. This provides a diverse collection of spaces within the cross-sectional volume of the building. 


The dwelling units combine a simple design with little wasted space which allows for a variety of flexible configurations. This is expressed by the contrasting white paneled and bare concrete walls. A series of steps within each of the spaces creates a relationship where living, dining and bedrooms can be changed by the residents. In addition, an L-shaped self-supporting wall has been designed to be used as a walk-in closet or perhaps as a compact PC booth.

 

A playful use of materials and spaces based on a minimalism related to the nature of the site provides a richness to this special experience. A lifestyle not dominated by things and a liberating sense of freedom exists within the space. A dialogue between the existing architecture and surrounding area is firmly established through the use of color, green plantings and the physical form of the residence.

 

Material Used:

1. Facade Green Stainless Steel- Tatsunori Horiyama/Shinko Stainless Kemma

2. Furniture- Takako Ueno/T-Style Design

3. Green-Gobai Midori

4. Aluminum Window-YKK AP

This story is available in multiple languages
Share or Add Daita Project to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
Aluminum WindowYKK AP America Inc.
Product Spec Sheet
Aluminum Window
Samdal Oreum
next project

Samdal Oreum

Private Houses
Seongsan-eup, Seogwipo-si, Jeju-do, Republic of Korea - Build completed in 2019
View Project