“Dancing Office” PwC’s Experience Center

“Dancing Office” PwC’s Experience Center

Architect
Hürlemann
Location
Zürich, Switzerland | View Map
Project Year
2017
Category
Offices
Studio Willen

“Dancing Office” PwC’s Experience Center

Hürlemann as Architects

In 2017, Hürlemann planned and designed the new Experience Center of PwC in Zurich. The ambition was to develop an open plan work environment capable of reacting to the company’s growth and structural changes and, at the same time, enhance its attractiveness for the highly sought-after employees. Since common office concepts only partially fulfill these requirements, Stephan Hürlemann and his team used this project as an opportunity to rethink open plan office architecture. The result is a flexible work area with an innovative wall and furniture system named «Dancing Walls» (realized by Vitra AG).

photo_credit Eduardo Perez
Eduardo Perez

PwC’s new Experience Center extends to two floors in a commercial building with a total expanse of 1,500 m2. The usual welcome desk was replaced with a coffee bar. It serves as the company’s central meeting point inviting people to relax, eat, work and play.

photo_credit Studio Willen
Studio Willen

The office space is structured only by a handful of glazed rooms. Mobile acoustic curtains are applied to create different zones. Thanks to the new wall and furniture system developed by Stephan Hürlemann and Vitra, every area can be used in various ways. With the help of movable modules – among them walls which can be individually equipped with noise insulation and whiteboards, screen-carts, shelves, coatracks and plant-carts – employees are able to design the particular work environment they are in need of in any certain situation.

photo_credit Studio Willen
Studio Willen

In next to no time, they can transform a meeting corner into several work bunks, a presentation forum into a retreat or a library into a coatrack for guests. Hürlemann complemented the innovative concept with a specially designed soundproof phone booth, which can be relocated with a lifting cart. A radical electrical concept, consciously kept simple, supports the variability of the space as a whole.

photo_credit Eduardo Perez
Eduardo Perez

The concept has proven usability and has been adapted in other projects as well as in the office of the studio Hürlemann itself. Its key elements such as the dancing walls and the phone booth have been further developed and over the past years, and valuable details and variants have been added.

 

Material Used:
1. Flooring: Existing ground concrete, sanded and sealed, Walo Bertschinger AG
2. Interior lighting: Lighting Bell, Flos
3. Interior furniture: Vitra, Zurbuchen, 
4. Built-in furniture bar counter: Rickenbacher AG
5. Glazing: Wooden Frame and doors, Springline AG
6. Curtains: Acoustic room divider, Tisca

Project Credits
Architects
Photographers
Photographers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Interior furnitureVitra.
Lighting BellFlos
Acoustic room dividerTisca Tiara
Existing ground concrete, sanded and sealedWalo Bertschinger
Product Spec Sheet
Interior furniture
Lighting Bell
by Flos
Acoustic room divider
Existing ground concrete, sanded and sealed
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More