DER Derendingen Mitte
Stefan Müller Fotografie, Berlin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LeuchtenMABALUX
TürdrückerFSB
VorhangCréation Baumann
MarkiseWAREMA Renkhoff SE
LeuchtenBEGA
LeuchtenTulux AG

Product Spec Sheet

Derendingen Mitte

ern+ heinzl Architekten as Architects

2013 1st rank, project competition open, executed
Derendingen, Canton of Solothurn

photo_credit Stefan Müller Fotografie, Berlin
Stefan Müller Fotografie, Berlin

With the new centre buildings, the community of Derendingen wants to give itself a new middle ground by incorporating the existing buildings. In order that the large-volume usage programme planned for this purpose can be integrated into the context, the proposed urban development oscillates between a compact consolidation of all three areas of use (multipurpose hall, school and administration) in favour of generous outdoor spaces and a differentiated form of the structural shell and their surface design as a reference to the surrounding buildings. The result is a building structure that offers a dignified and ordering framework for the existing solitary buildings. Because of its urbanistic setting, it forms three squares of different quality.

photo_credit Stefan Müller Fotografie, Berlin
Stefan Müller Fotografie, Berlin

The new centre is an open house whose aspects and insights are oriented towards the respective squares. Large cantilever constructions point to the entrances and invite visitors to linger: The citizen-oriented administration, the accesses to the assembly hall and the foyer of the multipurpose hall are oriented towards the large central square. The schoolyard spreads out between the existing school building, the multipurpose hall and the new school building. The outdoor sports facilities and the temporary parking spaces flank the building to the northeast.

photo_credit Stefan Müller Fotografie, Berlin
Stefan Müller Fotografie, Berlin

The new centre buildings can be read in three scales: The areas of use (multi-purpose hall, school and administration) are readable from the outside due to the different materialisation and give the large volume a scale appropriate to the location. Through the vertically structured façades in fair-faced concrete and glass, the building parts then enter into a dialogue with each other again and connect the utilisation into a whole. A third scale level overlaps the second, vertical level by offsetting the window levels on the plinth floor and by suggesting window pockets with a horizontal ordering principle.

photo_credit Stefan Müller Fotografie, Berlin
Stefan Müller Fotografie, Berlin

Read story in DeutschFrançaisEspañolPortuguês and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More