Diagonal House

Diagonal House

Architect
FRARI - architecture network
Location
Aveiro, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Ivo Tavares Studio - architectural photographer

Diagonal House

FRARI - architecture network as Architects

This house is an inhomogeneous piece, composed of several volumes that form a single body.

photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio
photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio

The floor planes are developed through a diagonal direction cut, allowing the volume to split vertically in two, receivingfacades of different widths, to ensure the desired programmatic distribution.

photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio
photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio

The 3 volumes form is the result of successive sections to the initial volume, were each volume is treated as a "box" with uniform perimeter and glazed tops, that make up the front and back facades, North and South, respectively. This way, each volume allows different experiences in the interior and also different relations with the exterior to where each one is oriented to.

photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio

One of the volumes, the dark one on the ground floor, expands towards the road direction, ensuring the frontal alignment with the remaining houses of the allotment.

photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio
photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio

This also allows to drawn back its rear facade, permitting the pool, which is organized in alignment with it, to approach the facade of the building "touching it” and thus ensuring a close relationship between them.This is the playground moment of the house, were the inhabitants can enjoy a direct relation between the house and the pool.

photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio
photo_credit Tavares Studio
Tavares Studio

In short, this house is the combination of a pragmatic result, where the intention of internal and external spatial organization commands the formal definition of the whole.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More