DIALOGUE WTH ATTIC LIGHT

DIALOGUE WTH ATTIC LIGHT

Architect
Golden Ratio Collective Architecture
Category
Housing

Private Houses
demi karatzaferi

Housing complex in Chalandri Athens, Greece

Golden Ratio Collective Architecture as Architects

On a plot of three-sides, measuring approximately 30m * 50m in the area Patima Chalandri was constructed a nine-residence housing complex. Each house consists of three or four interconnected levels, with a total range in size from 220m2 to 120m2.


The field is slightly inclined on the long side, whereas the main facade, which coincides with the small size, is facing south. The building program for the development of individual volumes involves creating homes that fulfill the needs of functionality issues taking into account the requirements of future buyers.


Morphologically, key design principles are integration with its natural surroundings, unobstructed view, adaptation to its urban environment according to the principles of sustainable building design, integration of water cooling components and continuous interaction of each residence with the whole party, both through the green open spaces of the complex and the neighboring public open space areas surrounding the plot.


Functionally, the homes are characterized by vertical organization in three or four levels. Utility spaces and parks are situated in the basement. On the ground floor with a private entrance for each home, the option to create high living-room leads to a highlighting of individual architectural details and the inseparable connection of indoor and outdoor space. Bedrooms and restrooms are developed on the first and second floor ensuring privacy. At the level of the roof is created a recreation area - roof garden, offering uninterrupted view of the Penteli mountain.


Construction data Taking advantage of the plasticity of the housing volumes, a whitish colour of coated sides was selected, combined with thermal break windows in gray color, the wood paneling in selected niches and horizontal wooden or metal linear elements on the facades. Inside the house, the dialogue between wood floor surfaces and the coatings with minimal off-white color accents sectional is maintained, leaving a leading role to the surrounding open space and the view through the large openings.

Share or Add DIALOGUE WTH ATTIC LIGHT to your Collections
Project Credits
Dothink • Airport City Sales Center
next project

Dothink • Airport City Sales Center

Offices
Xiaoshan District, Hangzhou, Zhejiang, China - Build completed in 2020
View Project