℃ (Do-C) Ebisu

℃ (Do-C) Ebisu

Architect
Schemata Architects / Jo Nagasaka
Location
1-8-1 Ebisu, Shibuya-ku, Japan
Project Year
2017
Category
Hotels
Nacasa & Partners Inc.

℃ (Do-C) Ebisu

Schemata Architects / Jo Nagasaka as Architects

"℃ (Do-C)"is a new business launched by ninehours, a company running a capsule hotel chain "9h (nine hours)" in the Tokyo metropolitan area. While the 9h hotels offer a new image of a contemporary capsule hotel by completely redesigning and building new capsules from scratch, the company decided to take a different approach in designing ℃ and asked us to renovate an existing capsule hotel. Our design aims to eradicate the image of the old capsule hotel by changing the interior and surroundings, while keeping the existing capsules as they are. The color of the existing capsules –– an old-fashioned beige reminiscent of the retro design period –– was rather difficult to handle, but we intentionally used it as a base color for the interior to eradicate the impression of the existing capsules. In Japan,people often stereotypically associate capsule hotels with saunas due to the conventional style of capsule hotels in the past. The existing building was actually not equipped with saunas, butwe intentionally recreated the stereotypicalimage by adding saunas there, while eradicating the conventional impression, to establish a powerful combination of capsules and saunasrepresenting the identity of ℃.


The sauna was originally imported from Finland to Japan, which later evolved locally and a distinct combination of the sauna and cold bath for cooling down was established.Cooling down process is very important when using a sauna. Here shower faucets called "Warm Pillar" (manufactured by TOTO) with a temperature controlling function are used for cooling down. The method called "löyly", which is common in Finland, is adopted to create authentic saunas.


The space connecting the shower room and the sauna area is entirely finished with clear FRP (fiber reinforced plastic) from floor to wall to ceilingfor waterproofing.


In addition, the existing surface finishes on the stairs in front of the building were completely removed to expose the structural members, which were then repainted with anti-corrosive paint for maintenance. The entire building was also painted in the same color as the anti-corrosive paint, which was designated as the signature color.


IT University
next project

IT University

Universities
Copenhagen, Denmark - Build completed in 2004
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter