Dumbo Residence

Dumbo Residence

Architect
Ed Kopel Architects, PC
Location
Brooklyn, NY, USA | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Francis Dzikowski
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Kitchen KWC
CabinetryFormica Group
ColorCore®2 Laminate
LightingFlos
Concrete FlooringArdex GmbH
ToiletsDuravit
LightingReggiani Illuminazione

Product Spec Sheet
Cabinetry
ColorCore®2 Laminate by Formica Group
Lighting
by Flos
Concrete Flooring
Toilets
by Duravit

Dumbo Residence

Ed Kopel Architects, PC as Architects

This project, in the heart of Dumbo, Brooklyn, combined three individual apartments to create a 3200 square foot full-floor unit for a family of four with a growing art collection. The overall plan is U-shaped with common living areas facing the 75’ window wall and two bedroom wings at either ends. The transition from the common areas to the bedrooms is mediated by a large dressing area and walk-in closet on the adults’ side and a media lounge on the children’s.


In order to create the expansive open plan, seven vertical HVAC units were removed and replaced with new high efficiency ceiling hung units, tucked away to maximize the ceiling height along the window wall and within the bedrooms. Since the existing HVAC risers could not be relocated because they serve the residential units above, they were tightly bundled and clad in round aluminum jackets in an effort to differentiate them from the exposed steel columns coated in intumescent paint.


A new seamless cementitious floor ties the common areas together and flows into the open kitchen where the white, minimalist aesthetic continues except for a burst of the owner’s favorite color -- bright red -- along the backsplash. In the bedroom wings the floors change to wide plank white oak with a matte, transparent finish. 


In the transitional areas, on the way to the bedrooms, there are no windows, though the design creates light, both natural and artificial. For example, the full height co-planar closet doors in the walk-in closet are clad in white glass to maximize reflections. It helps, too, that the walkway, or “runway” in the case of this fashionable couple, is on axis with a distant punched window. LED lighting was used throughout the apartment.

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More