E-goi & Clavel´s Kitchen Offices

E-goi & Clavel´s Kitchen Offices

Architect
Paulo Merlini architects
Location
Avenida Menéres, Matosinhos, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Ivo Tavares Studio

E-goi & Clavel´s Kitchen Offices

Paulo Merlini architects as Architects

The customers already owned the warehouse adjacent to the intervention area where the companies are based, but with its exponential growth the need to increase the physical space of the company became perennial. The main challenges of this intervention were the interconnection of the two warehouses, in order to be able to seam the original space and the new space in the most fluid and natural way possible, and the creation of dynamics between the two companies, which although distinct, work synergistically. One of the most important issues in designing a company's headquarters is to create a space that expresses and is in line with the corporate culture.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

In this case, both E-goi and Clavel's kitchen, present a rather informal type of management, although extremely professional, and asked us for a space that would express that, a fluid, equal, heterogenous and unpretentious space. In terms of functionalities the new space should guarantee a lot of spatial flexibility, to respond to the company's growth, include a new photography studio, several meeting rooms, some formal, some informal, video-call booths and a dining space that could accommodate at least a hundred people at a time.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

In order to achieve all the intended functionalities, we distributed a series of wooden boxes, where we integrated all the enclosed spaces, meeting rooms, bathrooms and video room booths. It is the distribution of these boxes throughout the space that defines all the spatial dynamics. By distributing these functions, in a heterogenic way throughout the space, and by mismatching these elements, in a kind of organized chaos, we guaranted spatial versatility, and created a series of nooks and crannies that allow several kinds of appropriation, assigning each one of them a distinct personality. We guarantee ample spaces, where the interaction between co-workers takes place with great naturalness, and more discrete spaces, where you can read a book, relax, or even have a more informal meeting.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

Another basic concern was to ensure that all spaces had plenty of natural light. With the shape of the façade defined by legal restrictions, we designed it completely glazed. Adjacent to the façade we located the photo studio on the second floor and the restaurant on the third. This way we guaranteed a strong visual relationship with the main avenue, attributing a scenic effect to the company's daily life. The photo studio takes advantage of the northern light, the best light for the type of function it offers, since, reflected by the sky, offers low-contrast lighting, remaining relatively constant during the day.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

In the rear elevation, to the west, we open a series of glass windows that reinforce the presence of natural light throughout the day. In order to guarantee a fluid and natural relationship between floors, we have designed a concrete spiral with a strong sculptural character, which interconnects the three floors and by its presence characterizes the whole space. At the top a skylight illuminates the three floors and leaves uncovered the structure of reciprocated bars supporting the ramp, elegantly proposed by the engineer.

photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
photo_credit Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio
Ivo Tavares Studio

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More