Eastridge Residence

Eastridge Residence

Designer
Synthesis Design Inc.
Location
Deep Cove, North Vancouver, BC, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ema Peter Photography

Eastridge Residence

Synthesis Design Inc. as Designers

Inspired by the protected bay of Deep Cove and the vistas up Indian Arm in North Vancouver, the dramatic steep sloped site called out for framing views from every level.

 

“The challenge was to create a balance between harmony with and dominance over nature.” -Curtis Krahn (Principal)

 

Carving out a studio space for the owner, below the garage, commanded some of the best views of the property. This is no basement!  The "5th" elevation, (the roof of the house), was critical to the success of the procession as it is one's first visual introduction to the house as one descends 64 beautifully crafted serpentine stone stairs to the entrance.  The green roof is modelled after a curvilinear golf green which break up the rectilinear form. Working on a highly environmentally sensitive site, wildfire hazard and slope stability both required a team of dedicated consultants to ensure a fine balance with nature.

 

Material Used :

Exterior:
1. Green Roof 
a. This is the “5th” elevation which is visible upon approach to house.
b. Designed after 2 “greens” from Pebble Beach golf course.
c. Bordered with smooth, black Mexican river rock.


2. Standing Seam Metal Roof
a. Colour to compliment flashing and cladding.


3. Stained Hemlock Soffit 
a. Sloped soffit extends into master bedroom sloped ceiling to blur in from out.


4. James Hardie Sheet Cladding
a. Reveals designed around maximum size panels and to accentuate openings.
b. Custom low profile anodized aluminum horizontal and vertical trims between panels.


5. Fir Columns and Beams
a. Beere Timber connections using Timberlinx system.
b. Stain grade.


6. Anodized Aluminum Flashing  
a. To match reveals in cladding.


7. Trex Decking on Upper Sundeck(s)
a. Built as removable sections for maintenance.


8. 2x4 Architectural Slat Walls
a. To enclose outdoor shower.
b. To separate lower storage space.


Interior:
1. Floating Stair Core
a. Double metal stringer, with custom hardwood open riser treads.
b. Custom rusted metal railings (designed and built by owner).


2. Stone Veneer
a. Galiano Grey basalt tiles for fireplace finish.

Share or Add Eastridge Residence to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
Sheet claddingJames Hardie
Decking on upper sundeck(s)Trex Company
Product Spec Sheet
Sheet cladding
Decking on upper sundeck(s)
EF – Education First
next project

EF – Education First

Offices
Cambridge, MA, USA - Build completed in 2014
View Project